Myslíte si, že brambory jsou jen vhodnou přílohou nebo se z nich dají připravovat pouze slané pokrmy? Inspirujte se recepty na sladké pokrmy, jejichž hlavní surovinou jsou právě brambory. Vyzkoušet můžete bramborové šišky s mákem, rohlíčky s ořechovou náplní nebo bramborové řezy.
Bramborové řezy
Potřebujete:
400 g brambor
50 g kakaa
80 g hrubé mouky
8 vajec
300 g moučkového cukru
rybízovou marmeládu
čokoládovou polevu
Postup:
Nastrouhejte si uvařené brambory a přidejte k nim kakao a mouku. Utřete žloutky s cukrem a přidejte sníh z bílků. Vše zamíchejte a vylijte na vysypaný plech. Pečte zhruba 15 minut na 170 °C. Upečené a vychladlé řezy potřete marmeládou a polijte čokoládovou polevou.
Bramborové šišky s mákem
Potřebujete:
500 g brambor
200 g hrubé mouky
120 g máku
70 g moučkového cukru
50 g másla
1 žloutek
vodu
sůl
Postup:
Omyté brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte najemno. Dejte na vál, osolte, přidejte žloutek, mouku, podle potřeby vodu a vypracujte hustší těsto. Těsto rozdělte na několik částí a z každé části utvořte tenký váleček, který nakrájíte na kousky. Kousky těsta rozválejte na válu posypaném moukou do tvaru šišek, které uvaříte ve větším množství osolené vody. Během vaření je občas zamíchejte, aby se nepřichytily na dno hrnce. Uvařené šišky vytáhněte dírkovanou naběračkou, nechte okapat, posypte mákem promíchaným s cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem.
Bramborové rohlíčky s ořechovou náplní
Potřebujete:
350 g hladké mouky
200 g vařených strouhaných brambor
50 g cukru krupice
50 g rozpuštěného másla
půl kostky droždí
125 ml mléka
vejce
sůl
na náplň:
120 g cukru
120 g strouhaných ořechů
100 g strouhanky
2 lžíce marmelády
12 lžic mléka
citrónovou kůru
Postup:
Z droždí a mléka si udělejte kvásek. Poté přidejte mouku, strouhané brambory, cukr, máslo, vejce, sůl a zbytek mléka. Těsto řádně propracujte a nechte vykynout. Mezitím si připravte ořechovou náplň. Mléko přiveďte k varu, přidejte cukr, ořechy a strouhanku. Provařte a přidejte marmeládu a citrónovou kůru. Vykynuté těsto rozdělte na bochánky. Každý bochánek rozválejte na placku a rádýlkem rozdělte na 8 dílků. Naplňte nádivkou a stočte do tvaru rohlíčků. Na plechu potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 180 °C.
Jak vám chutnají sladké pokrmy z brambor?
Michaela Michalíková
s...