Špenát je velmi zdravá potravina, kterou by měl do svého jídelníčku zařadit opravdu každý. Obsahuje velké množství železa a dalších minerálů a vitamínů. Vyzkoušejte naše recepty, které zachutnají i tomu největšímu odpůrci této zelené pochoutky.
Špenátové závitky s cottage sýrem
Potřebujete:
rýžový papír na závitky (cca 9 kusů)
160 g mraženého špenátu
50 g kuřecího masa
2 plátky Šmakouna Mexico
1 velkou mrkev
2 stroužky česneku
200 g cottage sýru
Postup:
Na rozpáleném olivovém oleji si osmahnete na malé kousky nakrájená kuřecí prsa, po opečení přidáte nakrájený česnek a mrkev, ze které jste si pomocí škrabky na brambory připravili slabé plátečky. Mražený špenát můžete rovnou přihodit, nebo nechat trochu povolit v mikrovlnné troubě.
Celou tuto směs necháte 10 minutek podusit, dle chuti přidáte koření – například sušený česnek, chilli, pepř a trochu soli. V závěru přistrouháte oba plátky Šmakouna a lehce osmahnete. Směs necháte trochu zchladnout a přidáte celý kelímek cottage sýru, vše můžete ještě dochutit.
Plátek rýžového papíru ponoříte vždy na chvíli do vařící vody, rozložíte na talíř a nanesete na něj vrchovatou lžíci směsi a to vše opatrně zabalíte. Stejným způsobem vytvoříte všechny závitky. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte 30 minut. Podávejte studené s pikantní chilli omáčkou.
Zdroj: Chriss lifestyle
Šmakounův slaný koláč
Potřebujete:
na korpus:
1 hrnek špaldové (nebo jiné celozrnné) mouky
3/4 hrnku ovesné mouky
4 lžíce rozpuštěného másla / kokosového oleje
1/3 hrnku mléka
na náplň:
1 celé balení uzeného Šmakouna
3 vejce
1 hrnek mléka
3 hrnky baby špenátu
4 stroužky česneku
olivový olej
1/2 mozzarelly (nebo jiného sýra)
Postup:
Ovesnou mouku smícháte se špaldovou, přilijete mléko a máslo nebo olej. Promícháte a vzniklou drobenku uhnětete do vymazané zapékací mísy. Sušší místa pokapete mlékem. Na olivovém oleji osmahnete rozdrcený nebo na plátky nakrájený česnek, přidáte špenát a restujete, dokud špenát nezvadne. V míse si rozšleháte 3 vejce a 1 hrnek mléka. Přidáte nastrouhané Šmakouny, nastrouhaný sýr a špenát. Osolíte a opepříte. Nalijete na korpus, ozdobíte semínky a pečete na 180 stupňů asi 35 minut.
Zdroj: smakoun.eu
A jak si připravujete špenát vy? Vyzkoušíte některý z těchto receptů?
Michaela Michalíková
s...