Oblíbeným předkrmem nebo chuťovkou jsou slané palačinky. Mezi známé recepty patří například palačinky plněné špenátem nebo sýrem a šunkou. Tentokrát ale vyzkoušejte opravdu originální a nové recepty. Inspirujte se řepovými palačinkami s křenovou pěnou nebo své blízké překvapte pohankovými a konopnými palačinkami.
Řepové palačinky s křenovou pěnou
Potřebujete:
na palačinky:
1 řepu
300 ml rostlinného mléka
130 g pohankové mouky
špetku soli
na náplň:
1 balení tofu
čerstvě strouhaný křen
lžíci jablečného octa
sůl a pepř
na ozdobu:
avokádo na plátky
Postup:
Řepu uvařte ve vodě doměkka, oloupejte a nastrouhejte najemno. Přilijte k ní mléko a pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Ke směsi přidejte pohankovou mouku, špetku soli a opět mixujte, až získáte klasické řidší palačinkové těsto. Poté si připravte náplň. Tofu rozmixujte s křenem, jablečným octem, solí, pepřem. Kdyby bylo příliš tuhé, přilijte trochu vody či mléka.
Na kapce olivového oleje smažte palačinky, potřete křenovou náplní, poklaďte plátky avokáda a podávejte.
Slané pohankové palačinky
Potřebujete:
na palačinky:
60 g celozrnné pohankové mouky
150 ml vody
sůl
na náplň:
1 šalotku
1 stroužek česneku
100 g ricotty
čerstvý špenát
sůl a pepř
Postup:
Ze surovin na palačinky umíchejte lité těsto. Rozehřejte pánev a nalijte těsto. Palačinky opékejte z obou stran pár minut. Mezitím si šalotku nasekejte najemno a na pánvi orestujte dozlatova. Přidejte najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek a čerstvý špenát. Osolte, opepřete a promíchávejte. Pánev odstavte a přimíchejte ricottu. Směsí potřete palačinky, srolujte a podávejte.
Slané palačinky s konopným semínkem
Potřebujete:
hrnek loupaného konopného semínka
3 lžíce konopného oleje
hrnek polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
4 vejce
hrnek mléka
sůl
na ozdobu:
3 lžíce kukuřice
3 rajčata
Postup:
Mouku smíchejte s konopným semínkem, práškem do pečiva, přidejte sůl a vše smíchejte s rozšlehanými vajíčky a mlékem. Nakonec přidejte konopný olej, vše důkladně promíchejte. Palačinky smažte po obou stranách, než budou světle hnědé. Hotové palačinky dozdobte kukuřicí a pokrájenými rajčaty.
Zdroj – www.rohlik.cz
Kterou z těchto slaných variant vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...