Potravinářská aditiva, která známe převážně jako éčka, se přidávají do potravin z několika důvodů. Některé zajišťují trvanlivost potravin, jiná mají za úkol zlepšit chuť, podpořit barvu nebo snížit energetickou hodnotu potravin. Podívejte se na přírodní aditiva, která nezpůsobují zdravotní problémy, a projděte si také látky, kterým se vyhnout.
Nejčastěji používané
Mezi nejčastěji používané přidané látky patří konzervanty. Nejvíce jich pak najdeme v hotových jídlech nebo polotovarech. Konzervanty prodlužují trvanlivost potravin, ale pro lidský organismus nejsou přínosné. Nejvhodnější jsou čerstvé potraviny, které spotřebujete rychleji a využijete z nich většinu vitamínů a minerálů.
Co neškodí zdraví
Z přidaných látek, které působí příznivě a nezpůsobují zdravotní problémy, je důležité zmínit hlavně přírodní látky. Sem patří cukr, sůl nebo ocet. Samozřejmostí je jejich konzumace v přiměřeném množství. Těmito látkami si můžete pomoct při chlazení, sušení, pasterizaci, zavaření nebo mrazení potravin.
Sporné látky
Tyto látky nejsou příliš zdraví prospěšné a nadále se o nich vedou diskuze, zda mají špatný vliv na správné fungování organismu. Tato skupina látek začínající řadou E 200 by se rozhodně neměla používat často a v nadměrném množství. Patří sem hlavně kyselina sorbová, sorban draselný i vápenatý, borax a také muramidáza.
Nevhodné látky
Co se týče nevhodných látek, většina z nich jsou látky syntetické, uměle vyrobené. Mohou způsobovat zdravotní problémy, některé z nich mohou mít karcinogenní účinky a jejich konzumace může vyvolat přecitlivělost organismu anebo také intoleranci určitých potravin. Patří sem například oxid siřičitý, kyselina benzoová, bifenyl, siřičitan sodný a vápenatý, nisin nebo skupina dusitanů.
Jaká jídla vynechat
Nejvíce těchto látek obsahují potraviny s dlouhou dobou trvanlivosti. Patří sem konzervy, polévky ze sáčků, instantní pokrmy, paštiky a další. Při nákupu vždy čtěte složení, a pokud na obalu uvidíte velké množství éček, toto zboží raději vraťte do regálu a snažte se najít lepší variantu, jak daný pokrm připravit, bez použití potravin s chemickými přísadami.
Vytiskněte si do peněženky tahák, který vám pomůže při nákupu. Vyhněte se éčkům, které způsobují největší zdravotní problémy.
Barviva E104, E110, E122, E129, E124, E132, E133
Kyselina benzoová – E210
Dusitan sodný – E250
Glutaman sodný – E621
Aspartam – E951
Cyklamát – E952
Čtete etikety na potravinách? Vyhýbáte se éčkům?
Michaela Michalíková
s...