Chcete si dopřát gurmánský zážitek a přemýšlíte, co uvařit? Jednoznačně hovězí maso! Existuje množství receptů na jeho přípravu, my vám přinášíme ty nejlepší z nich. Když si koupíte kvalitní kus masa, správně ho zpracujete a dopřejete si jej jednou za čas, je dokonce i zdravé. Hovězí maso obsahuje látky, které podporují regeneraci buněk, a najdeme v něm i množství minerálních látek, hlavně železo.
Francouzský hovězí guláš
Potřebujete:
600 g hovězího zadního
150 g slaniny
250 g žampiónů
2 mrkve
500 g šalotek
2 stroužky česneku
300 ml červeného vína
petržel, rozmarýn, tymián a bobkový list
máslo a olej
sůl a pepř
Postup:
Ideální je připravit guláš den předem, aby měl čas dobře se rozležet. Maso nakrájejte na kostky, mrkev na plátky. Smíchejte v míse dohromady, přidejte snítku rozmarýnu, tymián, bobkový list a petrželku. Zalijte vínem a nechte marinovat v lednici ideálně přes noc. Marinované maso vyberte z mísy, oddělte zeleninu a víno s bylinkami. Ve vyšším hrnci opečete nejdříve slaninu nakrájenou na kousky, potom přidejte oloupanou šalotku, prolisovaný česnek, opékejte, až zesklovatí. Přidejte maso a osmažte ho ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a přimíchejte pokrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu opékejte, než se začne smažit. Přilijte sceděné víno a vařte pod pokličkou na mírném plameni zhruba 3 hodiny do úplného změknutí. Před dokončením opečte na pánvi s máslem celé žampiony, poté osolte, opepřete a přidejte do guláše.
https://recepty.rohlik.cz/963-hovezi-bourguignon
Thajský salát s hovězím masem
Potřebujete:
100 g hovězího steaku na plátky
100 g okurky
3 druhy papriky
bazalku, koriandr, mátu
lžíci nesolených arašídů
na zálivku:
špetku chilli a zázvoru
lžíci sójové omáčky, limetkové šťávy a olivového oleje
lžičku medu
Postup:
V míse promíchejte ingredience na zálivku. Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, mrkev naloupejte škrabkou. Bylinky nasekejte nadrobno a arašídy rozdrťte. Smíchejte zeleninu s bylinkami, přelijte marinádou a zlehka promíchejte. Vložte do mísy, navrch poskládejte tenké plátky steaku.
https://recepty.rohlik.cz/1883-thajsky-salat-s-hovezim-masem
Hovězí tatarák s topinkami
Potřebujete:
500 g nahrubo mletého hovězího (svíčkové)
okurku a kapary
lžíci kečupu
lžičku worcesteru a dijonské hořčice
2 žloutky
stroužky česneku
plátky chleba
stroužky česneku
sůl, pepř a mletou papriku
Postup:
Okurky, cibuli a kapary pokrájejte nadrobno. V misce smíchejte hořčici s kečupem, worcesterem, zakápněte vinným ctem, olejem. Přidejte pokrájenou zeleninu a smíchejte s mletým masem. Topinky opečte na pánvi. Z tataráku vytvarujte bochánek do středu talíře, doprostřed vytvořte důlek a vklepněte do něj vaječný žloutek. Přidejte topinky, stroužky česneku na potření, sůl, pepř, a kdo má rád, může si dát i mletou papriku.
https://recepty.rohlik.cz/1885-hovezi-tatarak-s-topinkami
Máte rádi hovězí maso? Jak jej nejčastěji připravujete vy?
Michaela Michalíková
s...