Mezi oblíbené sladké dezerty patří banánové zákusky, které jsou nejen chutné, ale také vláčné a osvěžující. Banánové zákusky si snadno připravíte doma. Uchovávejte je ideálně v lednici a spotřebujte co nejdříve. Vyzkoušejte domácí banánové řezy a banánovou roládu.
Banánové řezy
Potřebujete:
na těsto:
4 vejce
150 g krystalového cukru
180 g hladké mouky
lžičku prášku do pečiva
na krém
půl litru mléka
2 balení pudinku
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 máslo
2 banány
na polevu:
100 g čokolády na vaření
2 lžíce tuku, oleje nebo másla
lžíci kukuřičného škrobu
Postup:
Nejdříve si připravte těsto. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte mouku, prášek do pečiva a můžete přistrouhat také citrónovou kůru. Upečte na plechu při 180 °C, stačí zhruba 15 minut. Připravte si banánový krém. Z pudinku a mléka si uvařte hustší pudink. Přidejte máslo, cukry, banány a rozmixujte. Krém naneste na upečený korpus a polijte čokoládou, kterou připravíte smícháním škrobu, tuku a rozpuštěné čokolády na vaření.
Banánová roláda
Potřebujete:
2 banány
na těsto:
4 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g krystalového cukru
lžíci teplé vody a oleje
lžíci kakaa
na krém:
1 smetanu ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 balení pomazánkového másla
2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte vodu a olej. Vmíchejte mouku, kakao a nakonec vymíchaný sníh z bílků. Těsto upečte na nízkém plechu, který vyložíte pečicím papírem. Pečte zhruba 10 minut na 180 °C. Hned po upečení smotejte do rolády a nechte vychladnout. Po vychladnutí rozmotejte a naplňte krémem. Ten si připravíte smícháním vyšlehané smetany, cukru a pomazánkového másla. Poté na krém položte banány a pevně smotejte. Nechte vychladnout a podávejte.
Jak se vám líbí tyto banánové zákusky? Vyzkoušíte je?
Michaela Michalíková
s...