Vánoční cukroví je součástí Vánoc, na kterou se vždy tolik těšíme. Kdo by také odolal lineckému, kokosovým kuličkám, perníčkům nebo vanilkovým rohlíčkům, když tak krásně voní, a ještě lépe chutnají! Podlehnete každoročně vánočnímu cukroví, jenže si pak vyčítáte každý kousek, který vás dělí od vaší vysněné postavy? Pak vám dnes představíme tradiční vánoční cukroví v jeho zdravější variantě, které je stejně dobré jako to klasické!
Višňové kuličky
Ingredience:
200 g mletých vlašských ořechů
250 g třtinového cukru nebo hrnek datlového/agáve/rýžového sirupu
1 bílek
1 PL citronové šťávy
vypeckované kompotované višně
Postup:
Namleté oříšky smíchejte na válu s cukrem nebo přírodním sirupem, bílkem a citronovou šťávou. Smíchané těsto dejte na chvíli do lednice odpočinout. Poté z něj vytvořte malé placičky, do kterých vložíte višeň a zabalíte do kuličky. Hotové kuličky můžete ozdobit 90% čokoládou a oříšky nebo lyofilizovaným ovocem. Dejte do lednice ztuhnout a podávejte.
Išlské dortíčky
Ingredience:
150 g hladké rýžové mouky
150 g mletých lískových oříšků
100 g třtinového cukru nebo polovina hrnku přírodního sirupu (agáve, rýžový, datlový, javorový)
1 vejce
1/2 lžičky skořice
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
100 g rostlinného másla Alsan nebo kokosového oleje
meruňková marmeláda
80% čokoláda
půlky vlašských ořechů
Postup:
Všechny sypké ingredience si vysypte na vál. Doprostřed udělejte důlek, do kterého vyklepněte vejce a přidejte kousky másla pokojové teploty. Zpracujte těsto, které nechte 2 hodiny odležet. Pak jej vyválejte na plát o tloušťce asi 0,4 cm. Z něj vykrajujte kolečka, která klaďte na pečícím papírem vyložený plech. Kolečka pečte 18 minut v troubě na 150 stupňů. Vychladlá kolečka slepujte marmeládou, vrchní díl polijte čokoládou a nahoru posaďte polovinu vlašského oříšku.
Zdravé ferrero rocher
Ingredience:
150 g lískových oříšků (18 celých oříšku si uložte bokem!)
2 lžíce kakaového prášku
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžíce javorového sirupu
špetka soli
Postup:
Lískové oříšky si rozmixujte, přidejte kakao, vanilkový extrakt a špetku soli a znovu promixujte. Nakonec přidejte javorový sirup. Mixujte do té doby, než vznikne lepivá hmota. Do ní pak vždy po jednom zabalte celý lískový oříšek. Kuličky můžete ozdobit mletými ořechy nebo čokoládou.
Máte rádi vánoční cukroví? Dbáte na to, aby bylo zdravé nebo milujete klasiku?
Tereza Obořilová
s...