Mezi nejoblíbenější čokoládové pochoutky patří bezesporu lískooříšková nutella a arašídová nugeta. Zkuste si tyto dobroty vyrobit doma. Můžete je klidně věnovat i svým blízkým, jde o opravdu milý dárek. Sklenička této pochoutky potěší i toho největšího mlsouna! Navíc se hodí i na plnění vánočního cukroví!
Domácí nutella
Potřebujete:
1 hrnek lískových oříšků (bez slupek)
300 g kvalitní čokolády (výborná je ale i obyčejná Milka)
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíci kakaa
půl lžičky vanilkového extraktu
špetku soli
Postup:
Nejprve zbavte lískové oříšky slupek. Jak to udělat? Položte oříšky na pečicí papír a nechte péct v troubě zhruba 10 minut. Slupky zhnědnou a začnou se samy odlupovat. Stačí, když poté oříšky zabalíte do utěrky a třete je tak, aby se slupky oloupaly. Poté nechte vychladnout.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. V mixéru nebo kuchyňském robotu rozdrťte oloupané oříšky, čímž vznikne hladká pasta. Přidejte do ní olej, cukr, kakao, vanilku a sůl. Míchejte, dokud nebude pasta bez hrudek a hladká. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu a znovu vymíchejte do hladké směsi.
Tuto směs přelijte do sklenic s víčkem a uchovávejte v lednici. Zde vydrží i 2 týdny (jestli ji nesníte dříve).
Domácí nugeta
Potřebujete:
300 g nesolených arašídů
1 lžíci oleje
1 lžičku kakaa
180 g kvalitní čokolády (opět může být Milka)
2 lžíce vanilkového cukru
špetku soli
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Poté na pánvi zprudka opečte arašídy. Ty vložte do mixéru a rozmixujte na arašídovou pastu. Musíte mixovat až do té doby, než se vám uvolní tuk z arašídů – tím získáte něco jako arašídové máslo s krémovou konzistencí. Poté přidejte špetku soli, cukr a lžičku kakaa. Mixujte ještě chvíli a přidejte olej a vanilku. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. A znovu můžete vlít do sklenic. Nugeta možná zmizí ještě rychleji než nutella!
Kterou z těchto pochoutek máte raději Vy? A vyzkoušíte si jejich výrobu?
Michaela Michalíková
s...