Chcete při vaření ušetřit a použít co nejméně nádobí? Vyzkoušejte vegetariánské recepty z jednoho hrnce. Tyto recepty patří mezi velmi oblíbené a uspokojí i náročné strávníky. Vyzkoušejte cizrnu se špenátem s domácími plackami, uvařte originální dýňové chilli, které se dá připravit v obměně také s masem, nebo vyzkoušejte chutné fazole v rajčatové omáčce.
Cizrna se špenátem a kefírovými plackami
Potřebujete:
80 g cizrny (z plechovky)
100 ml zeleninového vývaru
100 ml kokosového mléka
1 šalotku
1 menší lilek
2 střední batáty
hrst čerstvého špenátu
strouhanou kůru z 1 limetky
římský kmín, pepř, skořici, anýz, gran masalu, chilli
na placky:
100 g hladké mouky
80 g kefíru
sůl a mák
Postup:
Suchou cizrnu namočte den předem do vody, sterilovanou cizrnu můžete použít ihned. V hmoždíři rozdrťte nové koření, římský kmín a pepř. Promíchejte s nasekanou chilli papričkou a zbylým kořením. Batáty a lilek nakrájejte na drobné kostky a šalotku nakrájejte nadrobno. V hrnci opečte na oleji dozlatova šalotku, poté přidejte koření, promíchejte a přidejte lilek a batáty. Podlijte vývarem, osolte, přiklopte a za občasného míchání duste zhruba pět minut, dokud nezměknou batáty. Špenát přelijte vroucí vodou, sceďte a nasekejte najemno. Vložte do hrnce spolu s uvařenou, okapanou cizrnou, limetovou kůrou, zalijte kokosovým mlékem, osolte a prohřejte.
Placky si připravte smícháním mouky, soli a kefíru. Vypracujte těsto a vyválejte dvě placky. Placky z obou stran mákem, který do nich dlaněmi zamáčkněte. Z obou stran opékejte nasucho na pánvi, dokud se na plackách nezačnou dělat puchýřky.
https://recepty.rohlik.cz/1719-cizrna-se-spenatem-a-kefirovymi-plackami
Dýňové chilli
Potřebujete:
1 máslovou dýni (450 g dýňového pyré)
400 g červených fazolí
1 mrkev a řapíkatý celer
3 stroužky česneku
400 ml vývaru
římský kmín a sůl
Postup:
Nejdříve si připravte dýňové pyré. Dýně omyjte a rozřízněte napůl a vydlabejte semínka. Předehřejte si troubu na 180 °C. Dýni rozložte na plech, trochu podlijte vodou a pečte zhruba hodinu, dokud nebude měkká. Po vychladnutí vydlabejte z dýně dužinu. Rozmixujte na pyré. Poté si zpěňte na oleji cibuli a přidejte česnek. Orestujte a přidejte papriku. Nakonec přidejte všechny zbývající suroviny a vařte zhruba půl hodiny. Podávejte ozdobené kysanou smetanou, strouhaným sýrem a čerstvým koriandrem.
https://recepty.rohlik.cz/703-dynove-chilli
Fazole v kořeněné rajčatové omáčce
Potřebujete:
100 g bílých fazolí
1 červenou cibuli
400 g loupaných rajčat
2 lžíce olivového oleje
stroužek česneku a špetku strouhaného zázvoru
římský kmín, koriandr a sůl
Postup:
Luštěniny namočte den předem do studené vody. Druhý den vodu slijte, zalijte čistou vodou a uvařte doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte. Římský kmín a nové koření roztlučte v hmoždíři. Česnek a zázvor nastrouhejte, chilli papričku nakrájejte najemno. K cibuli přidejte všechno koření, promíchávejte asi čtvrt minuty a zalijte rajčaty. Přiveďte k varu, přidejte scezené fazole, kukuřici a provařte asi dvě minuty. Dosolte a podávejte s pečivem.
https://recepty.rohlik.cz/1773-fazole-v-korenene-rajcatove-omacce
Vyzkoušíte některý z těchto bezmasých receptů?
Michaela Michalíková
s...