Patříte mezi milovníky nezvyklých kombinací a nových chutí? Překvapte své blízké netradičními specialitami! Vyzkoušet můžete husí drůbky s kuskusem nebo šouletto s pečenou husou. Věřte, že tyhle pokrmy si opravdu zamilujete!
Šouletto s pečenou husou
Potřebujete:
4 hrsti ječných krup
100 g basmati rýže
majoránku
2 hrsti hrášku
drcený kmín
sůl
pepř
Postup:
Kroupy nasypte do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte lžičku soli a nechte tak odpočívat. Troubu předehřejte na 160 °C, do stehen vetřete sůl a pepř, vložte je do malého pekáče, podlijte 2 dcl vody, důkladně zakryjte alobalem. Nechte pozvolna péct minimálně dvě hodiny, aby šlo maso jednoduše obrat od kostí. Na posledních 30 minut maso odkryjte, polijte výpekem a nechte kůži zlátnout.
Kroupy vařte ve vodě, kde byly namočené, téměř doměkka. Vaří se asi 15 minut, záleží na velikosti. Mražený hrášek v hrníčku přelijte horkou vodou. Rýži uvařte podle návodu. Oberte maso. Z vypečeného husího výpeku slijte tuk. Připravte si dvě pánve, na obě dejte dvě lžíce slitého vypečeného sádla.
Na první pánvi orestujte uvařené kroupy a rýži, dochuťte kmínem a majoránkou, případně dosolte a opepřete. Přidejte hrášek. Na druhé opečte po všech stranách kusy obraného masa, přilijte půl hrníčku výpeku a nechte zredukovat na třetinu, aby vznikla silná intenzivní šťáva, kterou při servírování maso a šouletto polijete.
Husí drůbky s kuskusem a květákem
Potřebujete:
2 lžíce sojové omáčky
1 badyán
4 velké růžičky květáku
koriandr
chilli pastu
100 g parmezánu
1 hrnek kuskusu
hrnek husího vývaru (z kostí)
Postup:
Odměřte množství vývaru, dejte ho vařit, mírně ho dosolte. Vývar budete potřebovat na kuskus a také na květák. Po dobu 10 minut ve vývaru vařte poměrně velké růžičky květáku. Když jsou tak akorát, vyjměte je a vývar nalijte do žáruvzdorné misky, kam jste nasypali kuskus. Promíchejte. Přiklopte a nechte kuskus stát, aby nabobtnal.
Během toho nakrájejte drůbky na malé kousky. Srdíčko a játra nijak obírat nemusíte, ale žaludek, pokud jste ho vařili vcelku tak, jak byl, má na mase po jedné straně tuhou blánu, kterou je nutno odkrojit. Vše vložte do malé pánve, zalijte tak půl hrnkem vývaru a nechte redukovat spolu se sojovou omáčkou a badyánem. Tím se vnitřnosti nejen ohřejí, ale také ještě dochutí.
Květák pokrájejte na drobné kousky, rozmístěte ho na velkou rozehřátou pánev a posypte nastrouhaným parmezánem. Parmezán začne po chvilce zlátnout a květák se opeče. Přisypte hotový kuskus a promíchejte spolu s posekaným koriandrem. Servírujte s chilli pastou.
Zdroj – www.rohlik.cz/kok
Kterým z těchto receptů ohromíte své blízké?
Michaela Michalíková