Káva a čaj jsou bezesporu nejrozšířenějšími nápoji po celém světě. Staly se zcela všedním pitím, které si většina z nás dopřává každý den. Pokud ale toužíte po netradičních chutích s vůní dálek, nechte se inspirovat našimi tipy.
Cibetková káva
Pochází z Filipín, v indonéském jazyce se jí říká Kopi Luwak a je to nejžádanější káva všech gurmánů a znalců. Co je na ní tak speciálního?
Jak už název napovídá, tento nápoj se zpracovává z cibetek, konkrétně z jejich trusu. Cibetky jsou masožravé, ovšem rády si dopřejí i sladké kávové bobule. Jakmile bobuli cibetka pozře, projde téměř neporušená jejím trávicím traktem, přičemž v žaludku dochází k tzv. fermentaci. Díky tomu, že jsou kávová zrna takto přírodně zpracována, jsou po opražení více olejnatá a mají specifickou a intenzivní ovocnou chuť i aroma. Cibetková káva je velmi exkluzivní, Filipíny totiž ročně vyprodukují jen velmi málo tohoto lahodného nápoje.
Zelená káva
Možná už jste o ní slyšeli v souvislosti s hubnutím. Zelená káva zažívá v poslední době totiž obrovský boom. Jedná se o nepražená zrnka kávy, která dávají tomuto nápoji svou specifickou barvu. Zrna se uchovávají v jutových pytlech, aby zůstala káva čerstvá.
Zelená káva se pije hlavně kvůli blahodárným účinkům na lidské zdraví. K nejvýznačnějším látkám patří kyselina chlorigenová, která se řadí mezi antioxidanty. Mimo jiné může tato látka společně s kofeinem napomáhat snižování vstřebávání cukru. Co se týče chuti, nemá aroma ani příchuť klasické pražené kávy, spíše takový lehce kyselý podtón.
Sahlep
Jedná se o tradiční horký nápoj z Blízkého východu. Jeho konzistence připomíná řídkou krupicovou kaši. Základ tvoří mouka z hlíz orchideje smíchaná s teplým mlékem. Výsledný nápoj se ochucuje trochou pomerančové vody, posype skořicí a přidají se oříšky či rozinky.
Je nejen velmi chutný, ale také má vysokou energetickou hodnotu a obsahuje pro tělo prospěšný vápník, zinek, fosfor a také vitamíny. V Turecku je považován za lék proti nachlazení, ale pije se i při jiných příležitostech.
s...