KZ_logo1

2 tradiční velikonoční dezerty v originálním provedení

4.4.2017

Oslava Velikonoc se neobejde bez pečení. Kromě masových rolád nebo bylinkových nádivek jsou velmi oblíbené i sladké dezerty. Na slavnostním stole nesmí chybět velikonoční beránek ani mazanec. Inspirujte se tradičními recepty, které jsou ale obohacené o jednu surovinu. Do beránka můžete přidat med a do mazance zakysanou smetanu.

Medový beránek

Potřebujete:

na těsto:

1 lžičku citrónové kůry

100 g krupicového cukru

1 kypřicí prášek do pečiva

100 g medu

120 g hladké mouky

120 g polohrubé mouky

30 g hrubé mouky

2 lžíce rumu

3 vejce

1 lžičku skořice

3-4 lžíce vlažné vody

na krém:

Beránek z medu

Foto: M. Michalíková

200 g másla

200 g moučkového cukru

2 lžíce hrubé mouky

10 lžic mléka

3 lžíce kakaa

Postup:

Oddělte si žloutky od bílků. Žloutky umíchejte s cukrem a medem. Poté přidejte citrónovou kůru, rum a skořici. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Do žloutkové směsi vmíchejte všechny 3 druhy mouky i kypřicí prášek. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků a vylijte do formy. Pečte zhruba 40 minut. Než beránek vychladne, připravte si krém na zdobení. Máslo smíchejte s cukrem. Mléko povařte s hrubou moukou. Poté kaši z mléka a mouky smíchejte s máslem a cukrem. Beránka bílým krémem nazdobte. Trošku krému si nechte stranou –přimíchejte do něj kakao a pokračujte ve zdobení.

Mazanec se zakysanou smetanou

Potřebujete:

Mazanec se zakysanou smetanou

Foto: pinterest.com

400 g hladké mouky

600 g polohrubé mouky

15 ml mléka

125 g másla

125 g sádla

zakysanou smetanu

15 dkg cukru

1 vanilkový cukr

5 žloutků

1 vejce

42 g droždí

rozinky

100 ml rumu

1 vejce na potření

Postup:

Nejdříve si naložte rozinky do rumu. Poté smíchejte oba druhy mouky, přidejte cukry a sůl. Do mouky si udělejte důlek a rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a udělejte kvásek. Poté smíchejte vejce, žloutky, máslo i zakysanou smetanu. Vypracujte těsto a přidejte rozinky. Nechte v teple vykynout a poté pečte ve vyhřáté troubě. Mazanec můžete posypat mandlemi a potřít rozšlehaným vejcem. Díky zakysané smetaně bude i upečený mazanec krásně vláčný a vydrží měkký několik dní.

Jaké jsou vaše oblíbené velikonoční dezerty?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář