Pokud máte opravdu málo času a ještě méně hrnců, naše dnešní recepty vás zaručeně potěší. Dovedete si představit, že vykouzlíte chutné a navíc i skvěle vypadající jídlo v jednom hrnci? Přinášíme vám recepty, díky kterým si pochutnáte a navíc nebudete muset umývat hromady nádobí. Stačí jen jeden hrnec – a můžete se stát mistrem kuchyně!
Zapečené brambory s rajčaty a sýrem
Potřebujete:
1 kg brambor
500 g rajčat
2 hrsti čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano)
150 g eidamu
2 lžíce olivového oleje
máslo
sůl a pepř
Postup:
Na tento recept nepotřebujete jeden hrnec, ale jednu zapékací mísu. Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Poté oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na tenké plátky. To samé udělejte s rajčaty. Přidejte čerstvé nasekané bylinky. Zapékací mísu vymažte máslem, na dno dejte asi třetinu brambor, osolte, opepřete a přidejte část bylinek a nastrouhaného sýra. Na brambory poté rozložte třetinu rajčat, dochuťte opět solí, pepřem, bylinkami i sýrem. Vrstvy střídejte a zakončete vrstvou strouhaného sýra. Pečte v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou, zhruba 40 minut.
Extra tip: K bramborám a rajčatům můžete přidat i plátky orestovaného kuřecího masa.
Kuřecí maso na bylinkách s bramborem
Potřebujete:
1 kg brambor
půl kila kuřecích prsou
1 cibuli
na marinádu:
lžičku rozmarýnu
2 lžíce oleje
lžičku kmínu
lžičku soli
4 stroužky česneku
lžičku saturejky
sůl a pepř
Postup:
Maso si naložte ideálně jeden den předem. Nakrájené na kostičky nebo na nudličky ho vložte do marinády. Tu připravíte smícháním 2 lžic oleje, rozmarýnu, saturejky, kmínu, česneku, soli a pepře. Do této marinády můžete přidat i na proužky nakrájenou cibuli. Brambory oloupejte a také nakrájejte na kostky. Opečete je zprudka na oleji, osolte a opepřete. Do hrnce přidejte i naložené maso a pořádně promíchejte. Podlijte slabým vývarem a dochuťte kořením a bylinkami. Poté vařte doměkka. Občas promíchejte. Podávejte se lžící zakysané smetany a ozdobené čerstvými bylinkami.
Extra tip: Místo kuřecího můžete použít i vepřovou krkovičku, vepřovou plec nebo libový bok.
Dušené hovězí maso s mrkví
Potřebujete:
600 g hovězího masa
2 cibule
bobkový list
kmín
4 mrkve
4 brambory
pepř a sůl
Postup:
Maso a mrkev omyjte. Mrkev očistěte, můžete i oloupat, a nakrájejte na tenké plátky nebo malé kostky. Maso vložte do hrnce s vroucí vodou a osolte. Poté přidejte cibuli a koření. Vody v hrnci musí být jen tolik, aby bylo maso ponořené. Pomalu vařte. Maso vařte klidně dvě hodiny, dokud nebude měkké. Poté přidejte brambory a nakonec mrkev. Brambory musí být měkké, ale je dobré, když mrkev zůstane mírně křupavá.
Extra tip: Nejrychleji maso uvaříte v tlakovém hrnci. Můžete si jej také předvařit den předem a druhý den dodělat jen brambory a zeleninu.
Znáte nějaký další pokrm, na jehož přípravu by nám stačil jeden hrnec?
Michaela Michalíková
s...