Jste milovníky exotického ovoce, nebo raději zůstáváte u ověřených pomerančů, mandarinek a grepů? Zajímavých a pro nás neobvyklých druhů ovoce existuje nespočet, nebojte se tedy vyzkoušet něco nového. Možná budete překvapeni nejen chutí, ale i pozitivními účinky na vaše zdraví…
Kaki churma
Jak vypadá
Kaki je oranžové ovoce, které na první pohled vypadá jako větší rajče.
Jak chutná
Jeho chuť je velmi sladká a ojedinělá. Je zkrátka velmi zvláštní, někteří tvrdí, že jde o něco mezi meruňkou a broskví.
Proč je tak zdravé
Tento druh ovoce obsahuje velké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém. Mimo jiné pomáhá odstraňovat nervozitu, únavu a poruchy trávení. Konzumace kaki je také prospěšná pro správné fungování našeho srdce.
Jak jej jíst
Ovoce musí být zralé a měkké, pak se dá jíst i se slupkou. Pokud slupku konzumovat nechcete, stačí kaki rozkrojit a dužinu z něj vydlabat lžící.
Physalis neboli mochyně
Jak vypadá
Physalis je rostlina se žlutými bobulemi, podobnými hroznovému vínu.
Jak chutná
Toto ovoce má sladkokyselou chuť. Plody jsou lesklé a lepkavé, ale velmi příjemně voní. Některým lidem může připomínat ananas, ale spíš je těžké její chuť specifikovat a přirovnat k něčemu jinému.
Proč je tak zdravá
Physalis obsahuje velké množství vitamínu C, údajně více než citron. Mimo jiné v ní najdeme minerální látky, draslík, vápník a fosfor. Plody se považují za léčivé při močových a žlučových kamenech, revmatu a zánětu ledvin.
Jak ji jíst
Plody se nesmí jíst, pokud jsou nezralé – mohou být jedovaté. Jedovatý je také celý zbytek rostliny. Jedinou jedlou částí je tedy zralá žlutá bobule.
Karambola
Jak vypadá
Tato hvězdice se skládá ze šestihranných bobulí. Je žlutozelená a dužina je velmi šťavnatá.
Jak chutná
Karambola má sladkokyselou chuť, která je ale velmi osvěžující.
Proč je tak zdravá
Karambola obsahuje řadu vitamínů. Především vitamín C a minerální látky, zejména vápník, železo, hořčík a fosfor. Je také nízkoenergetickým ovocem a neobsahuje skoro žádné kalorie, je tedy vhodným doplňkem při hubnutí.
Jak ji jíst
Omyté plody se konzumují neloupané, stačí je příčně nakrájet na hvězdovité plátky. Semena jsou však nejedlá!
Cherimoya
Jak vypadá
Plody jsou kulaté se špičatým tvarem a dorůstají od velikosti vejce až po meloun. Mají měkce kožovitou slupku, která je zelená a po dozrání zhnědne.
Jak chutná
Chuť cherimoye je jemně nakyslá a dá se přirovnat k chuti hrušky anebo manga. Toto ovoce patří mezi nejchutnější exotické druhy. Zvyšuje absorbci železa a díky tomu zrychluje uzdravování.
Proč je tak zdravá
Dužina s černými jádry je bohatá na hroznový cukr, vápník, fosfor i vitamín C.
Jak ji jíst
Zralé plody se podélně rozkrojí, odstraní se jádra a dřeň se vyškrábne lžičkou.
Kumquat
Jak vypadá
Kumquat vypadá jako malá, oválná mandarinka.
Jak chutná
Toto ovoce vyniká neobvyklou, ale opravdu osvěžující chutí. Slupka je sladká a dužina zase kyselá. Je to tedy dokonalá souhra chutí.
Proč je tak zdravý
Kumquat je velmi přínosné ovoce, které vám může pomoci při problémech s mastnými vlasy. Mimo jiné je bohatý na vitamín C a obsahuje hodně draslíku a mědi. Toto ovoce je důležité i pro posílení srdce.
Jak jej jíst
Tyto plody se konzumují celé i se slupkou.
Maracuja aneb mučenka
Jak vypadá
Maracuja není na první pohled hezké ovoce. Zvláštní a svraštěné bobule mají fialovou barvu a uvnitř najdeme velké množství semen.
Jak chutná
Šťáva z bobulí je silně aromatická. Sladkokyselá chuť je však velmi příjemná.
Proč je tak zdravá
Maracuja obsahuje jen 17 procent sacharidů a velké množství provitamínu A. Mimo jiné obsahuje i vitamíny skupiny B a vitamín C. Nechybí ani minerální látky – vápník, fosfor a železo. Je velmi vhodným doplňkem při léčbě zánětů.
Jak ji jíst
Maracuja se rozřízne napůl a semena s dužinou se po rozkrojení plodu vyjídají lžičkou.
Pitaya
Jak vypadá
Pitaya je červenofialové ovoce s bílou dužinou. Patří do skupiny kaktusů a někdy se jí přezdívá dračí ovoce.
Jak chutná
Chutí připomíná angrešt a vodní meloun.
Proč je tak zdravá
Ovoce obsahuje minimum kalorií a maximum prospěšných látek a vitamínů. Obsahuje množství vlákniny, vitaminu C a minerálů. Varianta s červenou dužinou je bohatá na antioxidanty a ovoce je důležitým zdrojem vápníku, karotenu a železa.
Jak ji jíst
Zralé plody ovoce se velmi snadno loupou. Stačí uříznout konec a slupka se sama stáhne dolů. Ovoce můžete také rozříznout a vydlabat lžičkou.
Liči
Jak vypadá
Liči má oválné až kulaté plody, které mají v průměru maximálně pět centimetrů. Sladkou a bílou dužinu kryje červená tuhá slupka.
Jak chutná
Toto malé ovoce je velmi jemné a sladké. Nejvíce se podobá kompotovaným mandarinkám.
Proč je tak zdravé
Plody tohoto exotického ovoce obsahují jen 15 procent cukru a velké množství vitamínu C. Dále v něm pak najdeme vitamíny skupiny B a minerální látky (draslík, hořčík, vápník a železo). Má antioxidační účinky a pomáhá snižovat riziko výskytu rakoviny.
Jak jej jíst
Slupka jde snadno sloupnout a rosolovitá dužina je velmi šťavnatá a příjemně voní. Vůně vám může připomínat muškát nebo růže.
Které z těchto exotických druhů ovoce je pro vás nejlákavější?
Michaela Michalíková
s...