KZ_logo1

Hovězí carpaccio s parmazánem a křupavými lístky rukoly

23.6.2015

Hovězí svíčková patří k tomu nejlepšímu, co můžete u řezníka koupit. Smetanovou omáčku a knedlík si ale nechte na zimu a zkuste carpaccio – ochucené plátky syrového masa tenké jako papír.

Pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo, která požadovala jídlo ze syrového masa, ale nechtěla tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek.

Typické Carpaccio se nejčastěji podává jako předkrm, může být ale i docela příjemnou menší večeří nebo dokonce dezertem. To už necháme na vás!

Obtížnost: stupeň č. 1

Doba přípravy 15 min

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Hovězí svíčková 100 g

Parmazán 60 g

Rukola 30 g

Citron

Potravinářská folie

Aceto balsamico glaze 20g

Plátková sůl 5 g

Francouzská bageta 1 ks

Cherry rajčata 6 ks

Olivový olej extra virgine, mletý pepř

Plochý talíř, palička na maso s plochou stranou, škrabka, prkénko

 1. Začneme s přípravou svíčkové

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Hovězí svíčkovou omyjeme pod studenou vodou, vysušíme utěrkou a nakrájíme přes vlákno na 0,5 cm slabé plátky.

Vezmeme veliký rovný talíř a rozprostřeme na něj plátky hovězí svíčkové. Talíř přikryjeme potravinářskou folií a paličkou opatrně maso rozklepeme (pouze plochou stranou paličky, aby bylo co nejslabší).

Naklepané maso dochutíme pepřem a plátkovou solí, pokapeme olivovým olejem extra virgin a citronem dle chuti.

2. Připravíme si ostatní suroviny

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Rukolu opláchneme pod studenou vodou. Parmazán nastrouháme na hobliny pomocí škrabky. Citron opláchneme a rozpůlíme, stejně tak cherry rajčata. Předehřejeme si troubu na 180 °C (program vrchní i spodní pečení). Francouzskou bagetu nakrájíme zešikma na 2 cm široké kusy a pečeme po dobu 5-6 minut.

3. Můžeme servírovat

Hotové carpaccio servírujeme na talíři, na kterém jsme maso rozklepali a ochutili. Na konec talíř dozdobíme rukolou, balzamikovým octem, parmazánem a cherry rajčaty.

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“

 

Mix cukroví

Vánoční cukroví ve zdravější verzi

Plánujete péct cukroví na Vánoce a zrovna se snažíte…

Lázeňské pobyty se společností Ensana – ten pravý luxus pro vaše tělo i mysl

Navalil se na vás celoroční shon a cítíte, že…
man-802062_1280

30 zajímavých, vtipných i pravdivých citátů o manželství

Každý z nás, kdo žije v manželském svazku nebo…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

banner kitchennete

Nejnovější články

man-802062_1280

30 zajímavých, vtipných i pravdivých citátů o manželství

Každý z nás, kdo žije v manželském svazku nebo…
vánoce v páru

Jak strávit první Vánoce s novým partnerem

Máte nového partnera a čekají vás první společného Vánoce?…
pár v posteli

Kvíz: Jaký je v posteli?

Kvíz: Jaký je v posteli? Poznala jsi nového muže…
randění

7 rad, jak na randění po rozvodu

Někdy vztahy prostě nevyjdou. Můžeme se snažit, jak chceme.…
kondóm

Pozor na chyby při používání kondomu

Kondom je nejrozšířenější ochrannou, která vás ochrání proti pohlavním…

Související příspěvky

Zanechte komentář