Žampiony patří mezi nejpoužívanější houby v kuchyni. Bezesporu za to může jejich příjemná a jemná chuť, lehká dostupnost a velké množství receptů, do kterých je lze zařadit. Inspirujte se rychlými a jednoduchými recepty na žampiónové rizoto, těstoviny se žampiony nebo zapečené žampiony.
Zapečený žampion
Potřebujete:
1 velký bílý žampion
10 lístků čerstvého špenátu
oříšek másla
sůl a pepř
2 lžíce strouhaného parmazánu
1 žloutek
plátek francouzské bagety
oříšek bylinkového másla
Postup:
Žampionu oloupejte slupku z kloboučku. Na rozpálenou pánev vložte oříšek másla, na něm žampion po každé straně minutu až dvě orestujte lehce dozlatova. Přemístěte ho z pánve na pekáček, osolte a dejte do trouby rozehřáté na 180 °C na 5 minut. Během toho na pánvi opečte špenátové listy a několik tenkých plátků stroužku česneku. Poté vyjměte z trouby žampion, na něj po obvodu rozprostřete špenát s česnekem, uprostřed si šetřete jamku na žloutek. Čerstvý žloutek umístěte do připravené jamky, osolte ho, opepřete a posypte parmazánem. Na pekáček přidejte i ukrojený plátek bagety a na ni položte kousek bylinkového másla. Nechte zapéct asi 5 minut a můžete podávat.
Rizoto se žampiony a kuřecím masem
Potřebujete:
250 g kuřecích prsou
300 g rýže
100 g žampionů na plátky
strouhaný parmazán
smetanu
sůl a pepř
stroužek česneku
1 pokrájenou cibuli
300 ml vývaru
špetku tymiánu
Postup:
Na rozpáleném oleji v hrnci osmahněte cibulku. Až zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek. Nechte ho rozvonět, přidejte pokrájené kuřecí maso, osolte, opepřete a smažte, dokud se maso nezatáhne. Zasypte rýží, lehce zasmahněte a zalijte vývarem nebo použijte zeleninový bujón. Snižte plamen a pozvolna vařte. Pět minut před dovařením přidejte k rýži na plátky pokrájené žampiony, špetku tymiánu a trochu smetany na zjemnění. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán, nechte rozpustit a můžete podávat.
Těstoviny s marinovanými žampiony
Potřebujete:
lžíci javorového sirupu
lžíci sójové omáčky
lžíci hummusu
stroužek česneku
lžíci plnotučné hořčice
3 lžíce vody
lžíci sezamových semínek
100 g celozrnných těstovin
8 žampionů
2 lžíce sezamového oleje a sójové omáčky
Postup:
Žampiony očistěte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte je sezamovým olejem, sójovou omáčkou a nechte přes noc marinovat. Na omáčku prošlehejte javorový sirup se sójovou omáčkou, hummusem, rozmačkaným česnekem, hořčicí, vodou a sezamovými semínky. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, rozdělte na talíře, doplňte omáčkou, žampiony, ozdobte klíčky a ihned podávejte.
Zdroj – www.rohlik.cz
Máte rádi žampiony? Jaký recept je vás nejoblíbenější?
Michaela Michalíková
s...