Člověk by měl každý den sníst alespoň hrst ořechů. Co takhle si to ulehčit a přidat ořechy do svého oblíbeného dezertu? Sice to už nebude tak dietní svačinka, ale dodržíte alespoň denní dávku zdravých potravin. Vyzkoušejte ořechové řezy s pudinkem nebo linecký dezert s ořechy.
Linecký dezert s ořechy
Potřebujete:
na linecké těsto:
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
špetku soli
200 g másla
100 g moučkového cukru
citrónovou kůru
1 vejce
na ořechové těsto:
250 g másla
250 g moučkového cukru
citrónovou kůru
150 g strouhaných vlašských ořechů
150 g polohrubé mouky
2 lžíce rumu
sníh ze 7 bílků se špetkou soli
na polevu:
7 žloutků
300 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
na ozdobu:
50 g rozpuštěné čokolády na vaření
70 g vlašských ořechů (půlky ořechů)
Postup:
Nejdříve z výše uvedených surovin vypracujte na válu měkké linecké těsto, zabalte jej do fólie a uložte zhruba na dvě hodiny do ledničky. Poté si připravte ořechové těsto. Máslo smíchejte s moučkovým cukrem a umíchejte do pěny. Přidejte rum, citrónovou kůru a po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.
Poté z vychlazeného lineckého těsta vyválejte plát a přeneste jej na plech vyložený papírem na pečení. Povrch těsta propíchejte vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřete ořechové těsto. Pečte při 150 °C zhruba 40 minut. Mezitím si připravte polevu. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do hustého krému a přimíchejte rum. Polevu rozetřete na upečený teplý moučník a nechte mírně zaschnout. Dozdobte pásky rozpuštěné čokolády a půlkami vlašských ořechů.
Ořechové řezy s pudinkem
Potřebujete:
na těsto:
4 vejce
200 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
8 lžic studené vody
100 g nahrubo nasekaných ořechů
200 g polohrubé mouky
půl balíčku kypřicího prášku do pečiva
na krém:
500 ml mléka
1 vanilkový pudink
250 g másla
150 g cukru moučky
na polevu:
rozpuštěnou čokoládu
Postup
Nejprve si utřete vejce a vanilkový i krystalový cukr do pěny. Pak postupně přidávejte vodu, mouku s práškem do pečiva a ořechy. Vylijte na plech s pečicím papírem a upečte v troubě předehřáté na 180 °C. Upečený piškot si nechte vychladnout.
Na krém si utřete máslo s cukrem (opět do pěny), přidejte uvařený a již vychladlý pudink a vše šlehejte, dokud se nespojí do hladkého krému. Krém natřete na vychladlý piškot a polijte rozpuštěnou čokoládou.
Máte rádi ořechy? Pečete doma ořechové řezy nebo podobné dezerty na plech?
Michaela Michalíková
s...