Dokážete si představit opravdu chutné, ale přesto nepečené vánoční cukroví? Toto zdravé vánoční cukroví neobsahuje takřka žádný cukr. A hlavně neobsahuje ani mouku! Velké množství raw dezertů je tedy vhodné i pro lidi, kteří musí držet bezlepkovou dietu. Podívejte se s námi na recepty, kterými ohromíte svou rodinu i návštěvu. Vyzkoušet můžete kokosové, skořicové, makové nebo rawffaello kuličky. A s lineckými kolečky se také nemusíte loučit.
Fíkovo-skořicové kuličky
Potřebujete:
1 šálek vlašských ořechů
2 lžíce kokosového oleje
15 fíků
1 velký zralý banán
1-2 lžíce agávového sirupu
lžičku skořice
špetku himálajské soli
Postup
Nejdříve rozmixujete ořechy, fíky a kokosový olej. Pak přidáte zbývající ingredience a vše znovu nahrubo promixujete. Znovu tvoříte kuličky, které můžete dozdobit zbylými vlašskými ořechy. Do směsi můžete přidat i lžičku chia semínek, ty ale dejte před použitím ztuhnout do lednice.
Kokosové kuličky s citronem
Potřebujete:
1 hrnek strouhaného kokosu
1/2 hrnku loupaných mandlí (namočených přes noc)
1 velký banán
8 datlí
1-2 lžíce citrónové šťávy
1 vrchovatou lžíci citrónové kůry
špetku himálajské soli
Postup:
Všechny ingredience řádně rozmixujete a poté z nich vytvoříte kuličky. Obalíte je v kokosu a vložíte do papírových košíčků.
Makové kuličky se sezamem
Potřebujete:
100 g máku
100 g sezamu
3-4 lžíce agávového sirupu
Postup:
Všechny ingredience rozmixujete najemno a rukama tvoříte kuličky. Pokud nemáte výkonný robot, je lepší mák předem namlít v klasickém mlýnku na mák a použít tahini z neloupaného sezamového semínka (raw). Kuličky můžete opět obalit v kokosovém nebo třtinovém cukru.
Rawffaello
Potřebujete:
1 hrnek strouhaného kokosu
vyloupané mandle
2-3 lžíce agávového sirupu
1/3 hrnku panenského kokosového oleje
špetku himálajské soli
1/4 hrnku kešu ořechů předem namočených cca 2 hodiny
Postup:
Rozpustíte kokosový olej a vmícháte do něj agávový sirup. Přidáte kokos a vše řádně promísíte. Poté lžičkou naberete hmotu a rukama tvoříte kuličky. Do každé kuličky vložíte vyloupanou mandli. Na chvíli dáte vychladit do ledničky a poté aranžujete do košíčků.
Slepovaná kokosová kolečka
Potřebujete:
na těsto:
1 šálek mletého lněného semínka
2 šálky mletého slunečnicového semínka
2 šálky strouhaného kokosu
4 lžíce nepraženého kakaa
2 lžíce agávového sirupu
špetku himálajské soli
trochu vody
na krém:
1 hrnek strouhaného kokosu
3 lžíce agávového sirupu
2 lžíce vody
Postup
Vše řádně promixujete a vyválíte těsto silné asi půl centimetru. Pokud je hmota příliš hustá a kakao ulpívá na stěnách robotu, přidáte ještě malé množství vody. Formičkou vykrajujte kolečka a dejte sušit do dehydrátoru, zhruba na 10 hodin. Ingredience na krém pořádně rozmixujte v hladkou směs. Vzniklým krémem mažete kolečka a epíte je k sobě.
Vánoční ořechová kolečka
Potřebujete:
150 g ořechů (dle vaší chuti)
2 lžíce nepraženého kakaa
2 lžíce agávového sirupu
Postup:
Jádra ořechů umelete, přidáte kakao a sirup a zpracujete v těsto. Rozválíte na plát silný jeden centimetr a vykrajujete kolečka. Doprostřed každého kolečka vložíte ještě oříšek.
Linecká kolečka
Potřebujete:
1 hrnek strouhaného kokosu umletého na mouku
1 a půl hrnku namletých mandlí
6 lžic raw sirupu z agáve
1 lžičku kokosového tuku
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžičky drcené raw vanilky
1/2 lžičky jedlé sody
Postup
Mandle namočíte na noc do vlažné vody, druhý den propláchnete, oloupete a necháte v sušičce dobře prosušit, přibližně 10 hodin. Tento krok lze z časových důvodů přeskočit, ale lepší je vždy ořechy namáčet. Jsou chutnější, lépe stravitelné a vydatnější. Nejprve dobře promícháte suché přísady, přidáte sirup z agáve a kokosový tuk a vypracujete vláčné těsto. Těsto rozválíte válečkem mezi dvěma potravinářskými foliemi na placku tlustou přibližně 4 mm a vykrajujete různé tvary. Dáte na pláty do sušičky a necháte přes noc dobře vysušit.
Zdroj – www.rawsuperfood.cz
Zkoušeli jste někdy nepečené raw cukroví? Máte nějaký zajímavý a lákavý recept?
Michaela Michalíková
s...