Krtkův dort, kdo by ho neznal? Je to jeden z nejoblíbenějších a nejlepších zákusků vůbec. Přestože ho většina z nás miluje, musí si ho odříkávat kvůli zachování štíhlé figury. Co když je to ale zbytečné? Nabízíme vám skvělý Krtkův dort, přesněji Šmakounův dort, který je plný zdravých surovin. S námi můžete mlsat zdravě!
Šmakounův krtek
SUROVINY:
3 vejce
180g třtinového cukru
200ml rostlinného mléka
100ml oleje
100g pšeničné mouky polohrubé
120g celozrnné žitné mouky
40g bio kakaového prášku
1 bio kypřící prášek
3-4 banány
100g hořké čokolády Vivani
200g meruňkového Šmakouna
50g bílého jogurtu
200g rostlinné smetany ke šlehání
(smetanový ztužovat)
POSTUP:
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které pomalu zašleháme olej a mléko. Smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva a přidáme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy, přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem a pečeme 25min na 160°C. Poté odkryjeme a dopečeme při 175°C (vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové).
V míse si vyšleháme rozdrobený Šmakoun s jogurtem a smetanou. Kdo má strach z výsledné konzistence, může použít ztužovat, avšak krém drží i bez něj. Pokud máte raději svěžejší a nakyslejší chuť, můžete použít místo klasické smetany zakysanou. Do krému nakonec vmícháme nastrouhanou čokoládu.
Když je korpus studený, tak vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme (necháme pouze dno a okraje po stranách, které budou držet krém). Pokud vám korpus uprostřed vyběhl při pečení více než okraje, tak můžete nejdřív seříznout a teprve potom dlabat. Vydlabané těsto rozdrobíme do misky a dáme prozatím stranou. Na dno buchty dáme rozmačkané banány. Na ně rozetřeme krém a posypeme těstovou drobenkou. Dáme přes noc do lednice a můžete podávat.
Porce: 1 kulatá forma (20cm)
Mishka’s Diary
s...