Máte rádi mléko? Kupujete si alespoň občas kromě obyčejného kravského i mléka rostlinná? Například sojové, konopné, kokosové, mandlové a další? Máte pro vás domácí recepty, které ušetří vašemu rozpočtu, ale jsou také zdravou a chutnou alternativou. Příprava těchto nápojů není nic těžkého a takto připravené mléko vám v lednici vydrží zhruba týden.
Kokosové mléko
Potřebujete:
strouhaný kokos
vodu
třtinový cukr nebo agáve sirup
Postup:
Jednu sklenici strouhaného kokosu, ideálně v bio kvalitě (koupíte ve zdravé výživě), přelijte dvěma sklenicemi horké vody. Poté opět rozmixujte, aby se kokos ještě více rozdrtil a hlavně do vody vydal co nejvíce své chuti. Následně můžete mléko opět přisladit třtinovým cukrem nebo agáve sirupem. Směs kokosu a vody přeceďte přes plátýnko a mléko opět uchovávejte v ledničce.
Domácí sojové mléko
Potřebujete:
1 hrnek sojových bobů
8 hrnků vody
špetku soli
plátýnko
případně cukr, skořici a pravou vanilku
Postup
Sojové boby namočte přes noc do vody. Do rána by měly být měkké a dvojnásobně objemné. Vodu slijte a boby propláchněte studenou vodou. Pro jemnější chuť mléka je můžete zbavit i slupek. Následně boby rozmixujte na kaši. Mixujte alespoň 5 minut, dokud kaše není jemná a bez hrudek. Přeceďte přes plátýnko. Přeceděné mléko přiveďte k varu a přidejte trošku soli, cukr, vanilku i skořici dle chuti. Vařte na mírném plamenu asi 15 minut. Poté nechte vychladnout, seberte škraloup a mléko uchovávejte v lednici.
Mandlové mléko
Potřebujete:
250 g mandlí
1 litr vody
2 lžíce javorového sirupu
špetku kardamonu
Postup:
Přes noc namočte mandle do vody a poté je propláchněte a dejte s litrem vody do mixéru. Pokud chcete mít mandlové mléko silnější, přilijte vody méně. Mandle s vodou rozmixujte a poté můžete opět přefiltrovat přes plátýnko. Výkonné mixéry vám tento krok ulehčí a mandle rozmixují opravdu dokonale. Následně mléko dochuťte javorovým sirupem, kardamonem, ale přidat můžete i skořici nebo vanilku.
Další tipy na mléko
Stejným postupem můžete vytvořit i mléko konopné, pohankové nebo makové. Skvělou variantou je i mléko z vlašských ořechů. Postup je vždy stejný. Stačí jakoukoliv přísadu, ať už ořechy nebo semínka, namočit přes noc nebo alespoň na 5 hodin do vody. Poté scedit, rozmixovat ve vodě a přecedit přes plátýnko. A už jen dochutit podle toho, co máte rádi.
Máte rádi mléko? Které z těchto vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...