Drobenka je jednou z nejlepších součástí mnohých koláčů. Podívejte se s námi na recepty, které jsme milovali už jako malí. Některé z nich zůstávají těmi nejlepšími dodnes, jiné je pak načase vyzkoušet. Ochutnejte koláč s ovocem, kakaovou drobenku nebo opojení jablky a skořicí.
Dezert s kakaovou drobenkou
Potřebujete:
na těsto:
250 g hladké mouky
150 g Hery nebo másla
130 g moučkového cukru
1 vejce
20 g kakaa
lžičku kypřicího prášku
špetku soli
na náplň:
500 g tvarohu z vaničky
80 g cukru
3 vejce
2 sáčky vanilkového cukru
na drobenku:
150 g hladké mouky
100 g Hery nebo másla
100 g cukru
2 lžičky kakaa
Postup:
Nejdříve si mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte také kakao a cukr. Přidejte rozpuštěnou Heru nebo máslo, poté vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a dejte na chvíli ztuhnout do ledničky. Poté rozválejte plát a na něj rozetřete tvaroh rozmíchaný s vejci a cukry do hladkého krému. Posypte kakaovou drobenkou a pečte 40 minut na 190 °C.
Drobenkový koláč s ovocem
Potřebujete:
na drobenku:
1 hrnek cukru
130 g másla
2 hrnky polohrubé mouky
na koláč:
500 g ovoce (meruňky, broskve, rybíz)
na těsto:
hrnek mléka
2 vejce
kypřicí prášek
1 vanilkový cukr
Postup:
Nejdříve si z polohrubé mouky, cukru a másla smíchejte drobenku. Poté z ní odeberte jeden hrnek na posypání. Do zbylé drobenky přimíchejte dvě vejce, mléko, vanilkový cukr i prášek do pečiva. Vymíchejte hladké těsto a vlijte na vymazaný plech. Na těsto dejte libovolné ovoce, nejlepší je ale nějaké mírně kyselé. Posypte drobenkou a pečte 20 minut na 180 °C.
Jablečný koláč se skořicí
Potřebujete:
400 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
1 vejce
200 g másla
2 lžičky skořice
600 g jablek
2 lžíce vanilkového pudinku
Postup
Nejdříve si smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Poté opět odložte asi hrnek stranou. Do zbytku drobenky nasypte skořici, vanilkový pudink a přidejte i vejce. Vytvořte hladké těsto, ze kterého vyválíte plát. Ten pokryjte strouhanými jablky, můžete ještě posypat skořicí a následně drobenkou. Pečte zhruba hodinu na 180 °C.
Máte rádi dezerty s drobenkou? Podělíte se o svůj oblíbený recept?
Michaela Michalíková
s...