KZ_logo1

Jíte dostatek ryb? Zkuste tyto!

25.5.2016

Už od dětství se nám vtlouká do hlav, že musíme jíst hodně ryb, že jsou ryby zdravé nebo že bychom týdně měli mít alespoň jednou rybu na talíři. Proč je ale rybí maso tak prospěšné a které ryby jsou vlastně nejlepší? To zjistíte v dnešním článku!

Proč jsou ryby tak zdravé

Rybí maso a tuk jsou bohaté na jód, který zajišťuje správnou funkci štítné žlázy a nervové soustavy, a omega 3 mastné kyseliny. Díky konzumaci ryb se také snižuje riziko srdečních onemocnění, zmírňují se příznaky lupénky a také se snižuje riziko nemocí krevního oběhu. Pokud zařadíte rybí maso do svého jídelníčku, podpoříte správný vývoj očí a mozku, obohatíte svůj organismus o vitamin A, B a D, vápník, hořčík, draslík, zinek, železo a aminokyselinu tryptofan. V neposlední řadě jsou ryby skvělým zdrojem bílkovin. V jedné porci je až poloviční doporučovaná denní dávka. A jak jsou na tom Češi s jejich konzumací? V průměru sní 5-6 kilogramů ryb na osobu za rok.

Ideální ryba k obědu či večeři

Česká republika, jako vnitrozemský stát, na tom s nabídkou ryb není nijak slavně. Ani tradiční české kuchařky rybími recepty zrovna neoplývají. Poslední dobou se však situace díky náročným strávníkům zlepšuje. Pokud i vy jednou propadnete chuti ryb, už se jí nebudete chtít vzdát. Jaké ryby tedy patří mezi ty, které byste si určitě měli vyzkoušet uvařit k obědu nebo večeři?

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Losos – Je tou nejlepší rybou, kterou si můžete vybrat pro zdraví svého srdce. Losos je poměrně tučný, jeho tuk však pro vaše tělo a redukční dietu není žádný strašák. Maso je díky tuku výrazně zbarvené, obsahuje množství omega-3 mastných kyselin, díky nimž správně funguje srdce a mozek. Lososa je ideální péct nebo osmažit na přírodní způsob na oleji.

Pstruh – Má velmi dietní maso a patří mezi nejoblíbenější sladkovodní rybu s nízkým obsahem tuku. Jeho maso je po kvalitní úpravě jemné a velmi chutné samo o sobě. Je velmi bohaté na bílkoviny a minerální látky, je prevencí rakoviny a podporuje imunitní systém.

Tuňák – Je zdrojem velmi kvalitních bílkovin. Tuňáka také volte při redukci svojí váhy, pro prevenci onemocnění srdce nebo pro snížení cholesterolu. Maso tuňáka má tu výhodu, že se nijak významně nepoškozuje konzervováním, uzením nebo mražením.

Treska – Mořská ryba s velmi chutným masem, které je dobře stravitelné. Tepelná úprava tresky je velmi rychlá, proto ji má v oblibě stále více lidí. Je bohatá především na vitamin A a D. Používá se také pro výrobu tyčinek Surimi.

Makrela – Tuto rybu si možná rádi dáváte ogrilovanou na venkovních posezeních s přáteli. Grilování není úplně nejzdravější, pokud to ale nepřeženete s opečením a množstvím oleje, zůstane maso plné vitaminů a minerálů, které budou bojovat se srdečními onemocněními a rakovinou. Makrelu je vhodné i péct v troubě nebo udit. Uzená makrela však obsahuje více kalorií a je méně zdravá.

Máte rádi ryby a vaříte je pro sebe a svoji rodinu, nebo se ve vašem jídelníčku příliš nevyskytují?

Tereza Obořilová

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář