Už od dětství se nám vtlouká do hlav, že musíme jíst hodně ryb, že jsou ryby zdravé nebo že bychom týdně měli mít alespoň jednou rybu na talíři. Proč je ale rybí maso tak prospěšné a které ryby jsou vlastně nejlepší? To zjistíte v dnešním článku!
Proč jsou ryby tak zdravé
Rybí maso a tuk jsou bohaté na jód, který zajišťuje správnou funkci štítné žlázy a nervové soustavy, a omega 3 mastné kyseliny. Díky konzumaci ryb se také snižuje riziko srdečních onemocnění, zmírňují se příznaky lupénky a také se snižuje riziko nemocí krevního oběhu. Pokud zařadíte rybí maso do svého jídelníčku, podpoříte správný vývoj očí a mozku, obohatíte svůj organismus o vitamin A, B a D, vápník, hořčík, draslík, zinek, železo a aminokyselinu tryptofan. V neposlední řadě jsou ryby skvělým zdrojem bílkovin. V jedné porci je až poloviční doporučovaná denní dávka. A jak jsou na tom Češi s jejich konzumací? V průměru sní 5-6 kilogramů ryb na osobu za rok.
Ideální ryba k obědu či večeři
Česká republika, jako vnitrozemský stát, na tom s nabídkou ryb není nijak slavně. Ani tradiční české kuchařky rybími recepty zrovna neoplývají. Poslední dobou se však situace díky náročným strávníkům zlepšuje. Pokud i vy jednou propadnete chuti ryb, už se jí nebudete chtít vzdát. Jaké ryby tedy patří mezi ty, které byste si určitě měli vyzkoušet uvařit k obědu nebo večeři?
Losos – Je tou nejlepší rybou, kterou si můžete vybrat pro zdraví svého srdce. Losos je poměrně tučný, jeho tuk však pro vaše tělo a redukční dietu není žádný strašák. Maso je díky tuku výrazně zbarvené, obsahuje množství omega-3 mastných kyselin, díky nimž správně funguje srdce a mozek. Lososa je ideální péct nebo osmažit na přírodní způsob na oleji.
Pstruh – Má velmi dietní maso a patří mezi nejoblíbenější sladkovodní rybu s nízkým obsahem tuku. Jeho maso je po kvalitní úpravě jemné a velmi chutné samo o sobě. Je velmi bohaté na bílkoviny a minerální látky, je prevencí rakoviny a podporuje imunitní systém.
Tuňák – Je zdrojem velmi kvalitních bílkovin. Tuňáka také volte při redukci svojí váhy, pro prevenci onemocnění srdce nebo pro snížení cholesterolu. Maso tuňáka má tu výhodu, že se nijak významně nepoškozuje konzervováním, uzením nebo mražením.
Treska – Mořská ryba s velmi chutným masem, které je dobře stravitelné. Tepelná úprava tresky je velmi rychlá, proto ji má v oblibě stále více lidí. Je bohatá především na vitamin A a D. Používá se také pro výrobu tyčinek Surimi.
Makrela – Tuto rybu si možná rádi dáváte ogrilovanou na venkovních posezeních s přáteli. Grilování není úplně nejzdravější, pokud to ale nepřeženete s opečením a množstvím oleje, zůstane maso plné vitaminů a minerálů, které budou bojovat se srdečními onemocněními a rakovinou. Makrelu je vhodné i péct v troubě nebo udit. Uzená makrela však obsahuje více kalorií a je méně zdravá.
Máte rádi ryby a vaříte je pro sebe a svoji rodinu, nebo se ve vašem jídelníčku příliš nevyskytují?
Tereza Obořilová
s...