Provoňte si kuchyni čerstvým koprem a česnekem a připravte si s námi tresku v koprovém těstíčku s pravými domácími hranolky a domácí česnekovou majonézou s kapary. Treska má bílé, netučné maso a řadí se mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. A pokud se bojíte úsloví „vysušený jako treska“, tak nezapomeňte troubu předehřát pouze na 180 stupňů a minutku nastavte na deset minut.
Obtížnost stupeň č. 3
Doba přípravy 30 min
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Treska 2x 150 g
Mouka hladká 100g
Vejce 1 ks
Kopr 8g
Brambory 350 g
Česnek 1 stroužek
Majonéza 100 g
Kapary 5 g
Šalotka 10 g
Rostlinný olej, sůl, mletý pepř
Lis na česnek, miska, kastrůlek, pečící papír nebo noviny, prkénko, papírové utěrky
1. Připravíme si suroviny
Tresku opláchneme pod studenou vodou. Kopr nasekáme na cca 2 mm velké kousky. Brambory důkladně očistíme pod tekoucí vodou a nakrájíme na úzké cca 0,5 cm široké hranolky. Česnek oloupeme a prolisujeme přes lis na česnek. Kapary nakrájíme na cca 2 mm velké kousky. Šalotku také nakrájíme na kousky ve velikosti špendlíkové hlavičky.
2. Začneme přípravou česnekové majonézy
Do misky dáme tyto suroviny: česnek, kapary, šalotku, majonézu a polovinu z celkového množství kopru. Dochutíme solí, pepřem a důkladně promícháme. Česnekovou majonézu uložíme do lednice.
3. Dále si připravíme koprové těstíčko
Do misky nasypeme mouku, 100 ml vody/2 porce, vejce, zbytek kopru a sůl. Těsto důkladně promícháme, aby v něm nebyly žádné hrudky (můžeme si pomoc ponorným mixérem).
4. Osmažíme si tresku
Do kastrůlku nalijeme cca 0,5 litru rostlinného oleje, který rozpálíme na středním plameni. Tresku obalíme v těstíčku a vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme cca 7 minut, během toho si na talíř vyskládáme papírové utěrky ve dvou vrstvách. Tresku vyndáme z oleje a položíme ji na papírové utěrky, aby do sebe vsákly nežádoucí olej.
5. Nakonec si osmažíme hranolky
Do rozpáleného oleje, ve kterém jsme smažili tresku, přisypeme hranolky a smažíme opět na středním plameni do křupava cca 7-10 minut. Před výdejem hranolky osolíme.
6. Můžeme servírovat
Česnekovou majonézu přendáme do malé ozdobné mističky, tresku vyskládáme doprostřed mělkého talíře a hranolky servírujeme v kornoutu, který jsme si vyrobili z pečícího papíru či novin.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!