Máme tu jaro! Po zimě je potřeba očistit se nejen zevně, ale i zevnitř. Po zimním vykrmování si naše těla o očištění přímo říkají. Dávaly jsme jim více tuků, masa i mouky, než by bylo zdrávo. Jarní očistou jim ulevíme, lépe tak budeme čerpat novou energii a budeme se cítit daleko svěžeji a čistěji. Prostě budeme jen zářit.
V čem očista neboli detoxikace spočívá
Jak jsme již řekly, měly bychom tělo na začátek jara, na příchod nové energie, patřičně připravit. Očista nás zbaví škodlivých látek a toxinů usazených v těle. Nemusíme ji provádět nijak drasticky, zvláště je-li to poprvé. Ale pokud chceme dosáhnout efektu, jistá pravidla jsou potřebná.
Co je potřeba dodržovat:
- Vylučte pití alkoholu a kouření cigaret!
- Vyvarujte se kofeinu.
- Do pitného režimu zařaďte více čisté vody a zelené čaje.
- Upravte – zlehčete svůj jídelníček.
- Dopřejte si dostatek pohybové aktivity, nejlépe na čerstvém vzduchu.
- Zařaďte do jídelníčku více zeleniny a ovoce.
- Pijte denně alespoň 300 ml čerstvé zeleninové šťávy.
Pro dokonalou očistu střev si dopřejte klystýr – výplach tlustého střeva. Očistu podpoříte i pitím zeleninových šťáv.
Detoxikační bomba: kus brokolice, červené řepy, celeru, mrkev, paprika, okurka, kus petržele, kedlubny, kapusty, stroužek česneku a kousíček bílé a červené cibule. Přidejte trochu zázvoru a kari koření. Očištěnou zeleninu odšťavněte a užijte si tu lahodnou, čistou, energickou chuť.
Vzájemným působením a propojením všech složek šťávy bude účinek pro vaše tělo maximálně pozitivní – říká se tomu synergický efekt. Šťávy tak mnohem rychleji dodají tělu potřebné vitamíny, minerály a další nezbytné látky. Očista tak bude mnohem účinnější. Navíc zeleninové šťávy jsou zásadité, a vyrovnávají tak kyselost našeho těla. Dostává se do nich minimum toxických látek, které případně zelenina obsahuje. Ty zůstávají v její dužině.
Pokud byste měly námitky, že to bude moc drahé, musím vás vyvést z omylu. Na jednu porci spotřebujete asi půl kila zeleniny a vyjde vás přibližně na 15 – 20 korun. Záleží, jakou zeleninu nakupujete a jak drahou vybíráte.
Co dalšího zařadit do jídelníčku
Rozhodně by to měly být: ryby, luštěniny, sójové výrobky, semínka, za studena lisované oleje, ovesné a žitné obiloviny.
Co naopak z jídelníčku vyřadit
Maso, mléko a mléčné výrobky, moučné výrobky, cukry, tuky (z nich se nám v těle hromadí nejvíce toxických látek), pšeničnou mouku, uzeniny.
Neznamená to, že tyto potraviny se již na našem stole nikdy nesmějí objevit. Je však důležité je vyřadit alespoň dočasně – během doby trvání očisty.
Otrlejší jedinci řeší jarní detoxikaci zvýšeným přísunem čisté vody a několikadenním půstem. Co říkáte, troufly byste si také? Pokud máte pochyby či dotazy, neváhejte a obraťte se na výživového poradce, který vám doporučí správný postup šitý pro vás na míru. Pozor však, pokud trpíte zdravotními problémy – než se do čehokoliv pustíte, nejdříve se poraďte s lékařem.
Radka Çelik
s...