Milovníků sbírání hub je jistě nespočet. Pravdou však je, že ne všichni z vášnivých houbařů houby jedí. Pojďte si s námi přečíst, jak vám váš koníček může pomoci s mnoha druhy nemocí i se zpestřením jídelníčku! A jelikož je letošní úroda hub slabá, nezapomněli jsme do článku zařadit ani houby dostupné v obchodech, řeč tedy bude i o žampionech a hlívě ústřičné.
Druhů hub je opravdu velké množství. Některé jsou našemu tělu dokonce tak prospěšné, že si zasloužily označení „malá lékárnička“. Do této kategorie spadá například žampion nebo hlíva ústřičná, plicní a citrónová. Dokáží snižovat krevní cukr, účinně bojují proti kornatění tepen, infekcím, zánětům a plísním, posilují imunitu, obsahují množství minerálů, jako jsou fosfor, hořčík, draslík, vápník, a vitaminy B, C a D. Že je u Čechů houbaření populární, dokazují i tradiční české kuchařky, ze kterých možná i vy rádi připravujete známé pokrmy, jako jsou houbová bramboračka, smaženice, houbová omáčka či houbový kuba. Houby si můžete také nasušit a vařit z nich výborné pokrmy i mimo sezónu.
Tip: Uvařte si chutný a zdravý oběd z hlívy ústřičné podle receptů, které naleznete zde: //kralovstvizen.cz/bomba-pro-vasi-imunitu-hliva-ustricna/
I když jsou žampion a hlíva ústřičná houby velmi známé pro jejich pozitivní účinky na lidský organismus, nezapomínejte v lese vkládat do svého košíku i další známé a zdravé houby. Jsou jimi například václavky, kozák, bedla, lišky, křemenáč, Jidášovo ucho, klouzek, houževnatec jedlý, korálovec ježatý nebo čirůvka. I tyto houby jsou zdravé díky glukanům, které nám zlepšují imunitu, a jsou také vhodné pro redukční diety díky jejich nízké kalorické hodnotě a naopak vysoké sytící schopnosti. Pomohou vám i při boji s onemocněním ledvin a vysokým tlakem.
Děti a houby
Ve svém okolí se asi setkáte s mnoha dětmi, které houby nejedí ať už proto, že jim pouze nechutnají, nebo proto, že je jim z nich špatně. Může to být způsobeno tím, že jsou houby hůře stravitelné, a tím více pro děti, které mají svůj trávicí trakt teprve ve vývinu. Pokud vaše děti mají houby rády, zkuste jim připravit třeba houbovou omáčku z jemného a kvalitního houbového prášku, který je mnohem lépe stravitelný. Obecně se doporučuje podávat houby dětem starším 4 let.
Na závěr bychom chtěli zdůraznit, že houba je stále jen houba, dokonale však plní svoji funkci – díky 90% obsahu vody do sebe dokáže absorbovat zdravé, ale i nezdravé látky z okolí. Dejte si tedy záležet, v jakém prostředí houby sbíráte. Vyrazíte-li na okraj lesa, který sousedí s průmyslovou zónou, je pravděpodobné, že budou houby plné těžkých kovů. V takovém případě od hub žádné zázraky neočekávejte.
Rizoto s lesními houbami
Ingredience:
400 g rýže na italské rizoto
1 litr vývaru
polovina cibule
3 stroužky česneku
200 g čerstvých lesních hub
50 g parmazánu
olivový olej
pepř a sůl
20 g másla
Postup :
Cibulku a česnek si nakrájíme a na oleji na mírném ohni zpěníme. Přidáme na kousky nakrájené čerstvé houby a asi 5 minut restujeme. Po dvou minutách přidáme asi lžíci vody. Ve druhém hrnci si nepropláchnutou rýži necháme 2-3 minuty opražit a zatáhnout, aby se z ní neuvolňoval škrob. Po naběračkách pak přidáváme vývar a za stálého míchání vaříme. Do rizota můžete také dle chuti přidat deci bílého suchého vína, které do rýže nalijete před první naběračkou vývaru. Rýži vařte do změknutí cca 20-25 minut. Do rizota přidejte houbovou směs, odstavte z ohně, vmíchejte do něj lžíci másla a strouhaný parmazán. Dochuťte solí a pepřem dle chuti. A můžete podávat!
Už jste někdy využili léčivých schopností hub? Znáte nějaký osvědčený recept? Podělte se s námi o své názory v diskusi.
Tereza Obořilová
s...