Příprava ryby není nic těžkého a zvládne ji každý. V obchodě nemusíte kupovat celou rybu, stačí klidně jen filety. Vždy dbejte na čerstvost a vyzkoušejte různé druhy ryb. Pro vaše zdraví jsou ideální mořské ryby, které obsahují omega 3 mastné kyseliny, rybí tuk, jód a další množství minerálů a vitamínů.
Zelené kari s platýsem
Potřebujete:
1 filet platýse
svazek jarní cibulky
zelenou papriku a chilli papričku
lžičku zelené kari pasty
zeleninový vývar
100 ml kokosového mléka
sůl a pepř, čerstvou bazalku
Postup:
Ve větší pánvi rozpalte olej. Osmahněte na něm pokrájenou jarní cibulku, přidejte zelenou kari pastu, nasekanou chilli papričku, proužky papriky a promíchejte. Zalijte vývarem, opepřete, vmíchejte pokrájenou rybu, kokosové mléko, lístky bazalky a vše krátce povařte, až bude ryba hotová. Ke kari podávejte nejlépe basmati rýži.
https://recepty.rohlik.cz/1427-zelene-kari-s-platysem
Pečená treska se salátem
Potřebujete:
1 filet tresky
jarní cibulku a směs salátových listů
máslo
sůl a pepř
Postup:
Filet tresky rozdělte na dvě porce, osolte, opepřete a vložte to zapékací misky vyložené pečicím papírem. Poklaďte rybu plátky másla a dejte ji péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Upečenou rybu podávejte na lůžku ze salátových listů. Posypte nasekanou jarní cibulkou a petrželkou, zakápněte olivovým olejem a lehce osolte.
https://recepty.rohlik.cz/1391-pecena-treska-se-salatem
Platýs se šťouchanými bramborami
Potřebujete:
1 filet platýse
3 sušená rajčata
lžíci másla a 100 ml tučné smetany
olivový olej na smažení
sůl a bílý pepř, čerstvý kopr
šťouchané brambory jako přílohu
Postup:
Filet ryby osušte, osolte a osmažte na olivovém oleji dozlatova. Brambory oloupejte a dejte vařit do osolené vody doměkka. Přidejte lžíci másla a nasekaná sušená rajčata. Lehce rozmačkejte mačkadlem a promíchejte. Na závěr si připravte koprovým krém. V pánvi ohřejte smetanu, přidejte nasekaný kopr, krátce povařte, osolte a opepřete bílým pepřem.
https://recepty.rohlik.cz/775-platys-se-stouchanymi-bramborami
Okoun na teplém fazolovém salátku
Potřebujete:
2 filety okouna
bílé víno a bílý vinný ocet
2 stroužky česneku a jarní cibulku
olivový olej na smažení
konzervu bílých fazolí
cherry rajčata a čerstvou petržel
sůl a pepř
Postup:
Filety omyjte, osušte utěrkou, osolte a osmažte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Pokud máte filet s kůží, nejdříve ho smažte kůží dolů. V jiné pánvi nechte na oleji zesklovatět cibulku, potom přidejte nasekaný česnek a nechte ho rozvonět. Zastříkněte bílým vínem a nechte vyvařit. Přisypte scezené fazole a rozpůlená cherry rajčátka. Chvíli opékejte. Osolte, opepřete, zakápněte lehce vinným octem a zasypejte čerstvou petrželkou.
https://recepty.rohlik.cz/773-okoun-na-teplem-fazolovem-salatku
Připravovali jste na Vánoce kapra, nebo jste zkoušeli i jinou rybu?
Michaela Michalíková
s...