Nejrozšířenějším sladidlem na světě je cukr. Ať už chceme nebo ne, setkáváme se s ním prakticky všude. Je obsažen v potravinách od pečiva až po limonády, ovocné šťávy a džusy. Jeho nadměrná konzumace má za následek nespočet zdravotních komplikací (obezita, cukrovka, nemoci zažívacího traktu a další). Přečtěte si více o cukru a jeho zdravější alternativě medu anebo, chcete-li, o medu a jeho náhražce cukru.
Med konzumoval člověk po tisíciletí. Byl zdravý a netrápily ho takové neduhy jako člověka dnes. A hlavně, tělo si navyklo na přísun prospěšných látek v něm obsažených. Rozvoj cukrovarnictví v 19. století a masová konzumace cukru přinesly již zmíněné zdravotní problémy a závislost na sladkém.
Jak cukr vlastně vzniká
Cukr je průmyslově vyráběná látka, která se rafinací získává buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. V našich podmínkách z řepy. Ta se nejdříve musí dobře očistit, pak se krájí na tenké řízky, které se následně luhují. Vyluhovaná šťáva se čistí a filtruje. Přidává se do ní vápno, aby se kyseliny obsažené ve šťávě neutralizovaly a ta se vysrážela. Všechno se scedí a postup se opakuje několikrát. Šťáva se pak vaří a opět filtruje. Nakonec hmota prochází konečnou fází krystalizace. Znovu je vyčištěna a pak se už jen vysuší a prosévá.
Výsledkem je sladký, bílý krystalový prášek, několikrát čištěný a vařený, s vysokým obsahem energie a bez jakýchkoliv dalších výživových hodnot. Ty v průběhu celé rafinace ztrácí.
- Cukr je sacharid, který po konzumaci musí naše tělo štěpit na glukózu a fruktózu, aby mohl být stráven. K tomu spotřebovává zásoby hořčíku, vápníku a vitamínu B = snižuje množství minerálů a vitamínů v těle.
- Nadměrné množství cukru v těle způsobuje jeho kvašení a množení bakterií.
- Cukr je kyselinotvorný – překyseluje náš organismus.
- Cukr je vyráběn za jediným účelem – sladit a sladit.
Kde se bere med
Med je na rozdíl od cukru čistě přírodní látka. Měly bychom si říci, že rozlišujeme dva druhy medu. První je světlý – květový a pochází z nektaru rostlin. Ne z pylu, jak si možná myslíte. Včely nektar zahušťují svými výměšky, a tím ho obohacují o další cenné látky. V úlu se med také dostatečně zredukuje – odpaří se z něho přebytečná voda.
Druhý typ medu je tmavý – nazývá se medovicový či lesní. Vzniká tak, že mšice nejdříve nabodnou rostlinná pletiva, ze kterých nasávají mízu. Tu pak filtrují a rozstřikují do okolí. Tady včely sbírají její krůpějky a nosí je do úlu.
Přírodní cukry (glukóza a fruktóza) jsou v medu obsaženy přímo, a proto není zapotřebí žádné další štěpení. Tělo je rovnou zpracovává. Obsahuje také opravdu minimální množství sacharózy.
- Med je zdraví prospěšný.
- Každý druh medu má svou charakteristickou barvu a vůni.
- Med není prvořadým produktem včel. Jejich hlavní význam spočívá v opylování rostlin.
- Med má využití nejen v kuchyni na mazání chleba a slazení čaje, ale i při pečení. Lze jím tak v mnoha případech nahradit cukr.
- Med se dá hojně využít i vlékařství. A to jako tišící a podpůrný prostředek při nachlazení a kašli, při hojení popálenin. Má dezinfekční účinky.
- Med je tvořen ze sta různých látek. Nejvýznamnějšími jsou: fruktóza, glukóza, draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, mangan, křemík, zinek, voda, pylová zrna, bílkoviny, kyseliny, aminokyseliny, antioxidanty a aromatické látky.
Pokud chcete opravdu kvalitní med, nakupujte přímo od včelaře a vybírejte ten jednodruhový. Nespoléhejte na kvalitu medu v obchodech, která se nedá srovnávat. Cena za kilo medu se sice pohybuje okolo 200 korun a nadále poroste, alespoň částečné nahrazení cukru medem ale vašemu zdraví určitě prospěje. Až zkusíte, již nebudete měnit.
Kterému sladidlu dáváte přednost vy a proč?
Radka Çelik
s...