Není nad vůni čerstvého chleba nebo rohlíků! Zkoušeli jste si už doma zahrát na pekaře a upéct si domácí pečivo? Není to nic těžkého. Vyzkoušejte domácí chléb, rohlíky nebo zdravé celozrnné pečivo. K základním surovinám pak můžete přidat například i cibuli, mrkev, sýr, česnek, bylinky nebo koření, a vytvořit si tak zcela originální domácí pochoutku.
Domácí rohlíky
Potřebujete:
na těsto:
lžíci krystalového cukru
3/4 kostky rostlinného tuku
1 vejce
kostku droždí
1 a čtvrt hrnku vlažného mléka
1 lžičku soli
4 hrnky hladké mouky
na potření:
máslo
1 vejce
Postup:
Nejdříve si z trochy mléka, cukru, mouky a droždí připravte kvásek. Po vykynutí ho smíchejte s moukou, tukem, vejcem, mlékem a solí. Vypracujte tužší těsto. Těsto pak rozdělte na čtyři části a každou na pomoučněném vále vyválejte do kruhu o tloušťce asi půl centimetru. Tento kruh překrojte křížem na osm trojúhelníků.
Těsto svinujte od nejširší strany, vytvarujte do tvaru rohlíků a dejte na vymazaný plech. Před pečením potřete rohlíky rozšlehaným vejcem a nechte péct, dokud nebudou lehce zlatavé. Domácí rohlíky pečte při zhruba 175 °C. Upečené rohlíky pak potřete čerstvým máslem, budou pak doslova k nakousnutí!
Domácí chléb
Potřebujete:
1 kg hladké mouky
500 ml vlažné vody
lžíci soli
lžíci kmínu
lžičku krystalového cukru
1 balení kvasnic
Postup:
Opět si nejprve zadělejte na kvásek. Do misky dejte asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 1 balení kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozmíchejte a dejte vykynout na teplé místo. Do větší mísy nasypte 1 kilogram hladké mouky, 1 polévkovou lžíci soli s kmínem a přidejte vykynutý kvásek a půl litru vlažné vody. Z těchto surovin dobře vypracujte těsto. Pokud se vám bude zdát řídké, můžete přidat trochu mouky. Nechejte pořádně vykynout!
Z těsta utvořte 2 bochánky a dejte je na vymazaný plech nebo na pečicí papír. Ještě chvíli nechte na plechu nakynout. Potom vložte do předehřáté trouby na 10 minut zapéct, potřete rozpuštěným máslem a slanou vodou a domácí chléb pečte podle potřeby zhruba půl hodiny až hodinu.
Zdravé celozrnné pečivo
Potřebujete:
125 g ovesných vloček
370g celozrnné mouky
300 ml podmáslí
hrst vlašských ořechů
hrst slunečnicových semínek
sůl
jedlou sodu
med
sezamová semínka
Postup:
I pečení zdravého celozrnného pečiva je jednoduché. Nejdříve si nasekejte ořechy na menší kousky. Poté smíchejte ovesné vločky, mouku, podmáslí a ořechy a semínka. Přidejte lžíci soli, jedlé sody a lžíci medu. Díky němu se vám těsto krásně spojí a bude se vám s ním lépe pracovat. Rukama vypracujte hladké těsto a vytvarujte z něj chléb. Chléb můžete ještě posypat sezamovými i dýňovými semínky. Troubu předehřejte na 220 °C a chléb nebo rohlíky, pletýnky, popřípadě jiný druh pečiva pečte přibližně hodinu.
Na co si dát při pečení domácího pečiva pozor?
- Mléko na kvásek by vždy mělo být vlažné, nikdy ne studené, ale ani horké.
- Do těsta můžete přidat i olivový olej nebo máslo.
- Pokud chcete mít pečivo opravdu nadýchané, mouku dvakrát prosijte.
- Veškeré pečivo při pečení potírejte vodou.
Zkoušeli jste už upéct domácí chléb nebo rohlíky?
Michaela Michalíková
s...