Nemusíte být profesionální cukráři, a přesto zvládnete výborné domácí zákusky. Inspirujte se jedním z nejoblíbenějších zákusků, kterým je větrník. Vyzkoušet můžete větrníky z odpalovaného těsta s karamelem nebo čokoládou. Výsledkem budete nadšení!
Karamelové větrníky
Potřebujete:
1 dávku odpalovaného těsta
na karamelovou náplň:
300 ml smetany ke šlehání
150 g krystalového cukru
na vanilkovou náplň:
200 ml smetany ke šlehání
250 g uvařeného vanilkového pudinku
Postup:
Nejdřív si upečte větrníky stejně jako v prvním receptu. Poté si připravte karamelovou náplň. Krupicový cukr rozvařte na karamel a přilijte jej k vyšlehané smetaně. Vanilkovou náplň si připravte smícháním uvařeného pudinku a vyšlehané smetany. Větrníky plňte vanilkovým a karamelovým krémem. Větrník můžete polít zbytkem karamelu, mírně rozmíchaným s vodou nebo mlékem, aby byla směs tekutější.
Extra tip
Větrníky můžete polít čokoládou. Rozpusťte si čokoládu na vaření, přidejte k ní kousek másla a lžičku kukuřičného tuku, díky tomu se čokoládová poleva bude krásně lesknout.
Větrníky z odpalovaného těsta
Potřebujete:
na odpalované těsto:
150 g hladké mouky
120 g másla
240 ml vody
4 vejce
na krém:
1 vanilkový pudink
300 ml plnotučného mléka
4 lžíce krystalového cukru
půl balíčku vanilkového cukru
smetanu ke šlehání
Postup:
Do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl, máslo a povařte. Jakmile začne voda vřít, přidejte hladkou mouku a pořádně míchejte. Těsto krátce spařte, až se začne oddělovat ode dna. Těsto by mělo být pevné a lesklé. Dejte jej do mísy, přidejte vejce a spojte v hladkou směs. Na plech nastříkejte kolečka pomocí cukrářského sáčku a pečte na 200 °C. Prvních deset minut nesmíte otevírat troubu, aby větrníky nebyly tvrdé a nízké. Pečte zhruba dvacet minut. Větrníky plňte až po vychladnutí.
Krém si připravíte uvařením hustého pudinku. Do větrníku dejte vrstvu krému, vyšlehanou šlehačku a nechte vychladit. Podávejte polité karamelovou nebo čokoládovou polevou.
Zkoušeli jste domácí větrníky? Jakou polevu máte nejraději?
Michaela Michalíková
s...