Kachna patří mezi nejoblíbenější slavnostní jídla. Klasickým způsobem přípravy kachny je pečení. Vyzkoušet však můžete také netradiční recepty, kterými mile překvapíte své blízké. Nejednoho gurmána ohromíte kachními prsy na pomerančích a fenyklu a skvělé pochutnání zaručí také pekingská kachna.
Kachní prsa na pomerančích a fenyklu
Potřebujete:
4 kachní prsa s kůží
4 pomeranče
2 fenykly
150 ml bílého vína
4 stroužky česneku
lžíci sádla
sůl a pepř, tymián
Postup:
Kachní prsa očistěte, osolte a opepřete a orestujte z každé strany na sádle, aby se zatáhla. Dejte do pekáčku, podlijte šťávou ze dvou pomerančů, posypte nakrájeným česnekem a posekaným tymiánem. Pečte v zakrytém pekáči v troubě předehřáté na 180 °C zhruba hodinu a půl. Podlijte vínem a pečte další hodinu. Přidejte pokrájený fenykl a pomeranč nakrájený na plátky, odkryjte a dopečte dalších 10 minut, než kůže na prsou chytí barvu a udělá se křupavá kůrčička.
https://recepty.rohlik.cz/9-kachni-prsa-na-pomerancich-a-fenyklu
Pekingská kachna
Potřebujete:
2 kachní prsa
20 g třtinové melasy
lžíci bramborového škrobu
lžíci sojové omáčky
2 lžíce oleje
lžíci rýžového octa
50 ml rýžového vína
sůl a pepř, kmín a mletý zázvor
Postup:
Nejdříve si připravte marinádu. Smíchejte v misce melasu s rýžovým octem, solí, mletým zázvorem, kmínem a pepřem. Očištěná a osušená kachní prsa marinujte 15 minut a potom je nechte sušit na vzduchu, aby marináda zaschla. Vrchní kůži nařízněte lehce ostrým nožem šikmo. Předehřejte si troubu na 180 °C. Mezitím si rozpalte olej v pánvi a zprudka na něm osmahněte prsa z obou stran. Maso přendejte do pekáčku a vložte do trouby zapéct na 15 minut dozlatova. Ze zbylé marinády si připravte omáčku: přilijete do ní rýžové víno, sojovou omáčku a lžíci bramborového škrobu. Omáčku v pánvi chvíli prohřejte, aby zhoustla. Hotová kachní prsa nařezejte nožem na tenké plátky. Podávejte s omáčkou a pokrájenou zeleninou nebo rýží.
https://recepty.rohlik.cz/487-pekingska-kachna
Jak připravujete kachnu vy? Znáte nějaký originální recept?
Michaela Michalíková
s...