Mezi tradiční pokrmy z rajčat patří hlavně rajská omáčka, rajčata ve studené kuchyni nebo také špagety s rajčatovou omáčkou. Tentokrát ale vyzkoušíme něco nového. Slyšeli jste už o lasagních s lilkem a rajčaty? Vyzkoušejte tento originální recept nebo se inspirujte tomatovou polévkou či penne s tuňákem a rajčaty.
Lilkové lasagne
Potřebujete
500 g mletého hovězího masa
lilek
6 velkých rajčat
1 mozzarellu
olivový olej
3 lžíce pasírovaných rajčat
oregano, bazalku a mletou papriku
worcester, chilli omáčku
sůl a pepř
Postup
Předehřejte si troubu na 180° C. Lilek omyjte, osušte a nakrájejte podélně na plátky. Ty pomažte olejem a z každé strany osolte. Dejte péct na 15 minut do zezlátnutí. Po upečení nechte lilek stát venku. Mezitím si nakrájejte cibuli a česnek nadrobno. Rajčata spařte a oloupejte slupku. Oloupaná rajčata nakrájejte na menší kousky.
V pánvi rozpalte olej, osmažte na něm cibuli. Poté přidejte česnek a mleté maso. Vařečkou ho oddělujte, aby se rozdrolilo na menší kousky. Až bude maso hnědé, osolte ho, opepřete, zakápněte worcesterem, chilli omáčkou, přidejte mletou papriku, oregano a masovou směs promíchejte. Po chvilce přidejte pasírovaná rajčata, promíchejte, zakryjte pokličkou a duste zhruba pět minut. Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku.
Zapékací misku vymažte olejem, na dno vyskládejte plátky lilku vedle sebe, poklaďte půlkou mletého masa, zakryjte tenkými plátky mozzarelly a přikryjte opět vrstvou lilku. Na lilek přijde druhá polovina masa, opět plátky mozzarelly a poslední vrstva lilku. Dejte zapéct do trouby při stejné teplotě na 15 minut.
https://recepty.rohlik.cz/679-lilkove-lasagne
Tomatová polévka
Potřebujete
7 větších rajčat
konzervu loupaných rajčat
0,5 l zeleninového vývaru
lžíci zakysané smetany
2 lžíce olivového oleje
bazalku, sůl a pepř
Postup
Cibuli nakrájejte najemno, mezitím si připravte čerstvá rajčata. Spařte a oloupejte je, oloupaná rajčata nakrájejte na kousky. Cibuli osmahněte na olivovém oleji, dokud nezměkne. Potom přidejte rajčata z konzervy i čerstvá rajčata, zalijte vývarem a nechte zhruba 20 minut pozvolna vařit. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte lžící zakysané smetany, solí, pepřem a vmíchejte nasekané bazalkové listy. Podávejte posypanou parmazánem a s křupavými krutonky.
https://recepty.rohlik.cz/307-tomatova-polevka
Penne s rajčaty a tuňákem
Potřebujete
400 g penne těstovin
konzervu loupaných rajčat nebo 4 spařená rajčata
konzervu tuňáka
oregano a bazalku
sůl a pepř
Postup
Uvařte těstoviny al dente, tedy na skus. Sceďte a zalijte trochou olivového oleje. Mezitím si v pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte prolisovaný stroužek česneku a smažte, až se rozvoní. Přilijte plechovku loupaných rajčat, tuňáka a prohřejte. Osolte, opepřete, dochuťte sušeným oreganem. Omáčku ještě chvíli povařte, pak stáhněte z plotýnky a zasypte čerstvě nasekanou bazalkou. Nakonec přidejte těstoviny do hotové omáčky a promíchejte vařečkou, aby se chutě spojily a hned podávejte.
https://recepty.rohlik.cz/677-penne-s-rajcaty-a-tunakem
Jaký recept s rajčaty vám chutná nejvíc?
Michaela Michalíková
s...