Vegetariánské sushi je velmi oblíbené pro svou příjemnou chuť a velké množství vitamínů. Místo ryby můžete do sushi přidat zeleninu, ale dokonce i ovoce. Překvapivou možností je použití květáku nebo brokolice místo rýže. Vyzkoušejte následující recepty.
Mrkvové sushi
Potřebujete:
2 plátky řasy
1 hrnek plátků mrkví
půl avokáda a čtvrt salátové okurky
k podávání:
nakládaný zázvor, wasabi, sójovou omáčku
Postup:
Nori řasu poklaďte plátky mrkví, doplňte na tenké plátky nakrájeným avokádem, okurkou zbavenou zrníček a opatrně pomocí bambusové podložky srolujte. Pomocí vody přilepte smotanou řasu, aby držela a nerozmotala se. Sushi krájejte ostrým nožem, namočeným do studené vody. Po provedení řezu ho vždy očistěte v utěrce a opět namočte. Podávejte klasicky se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.
https://recepty.rohlik.cz/1915-mrkvove-sushi
Sushi s brokolicovou rýží
Potřebujete:
1 hlávka brokolice
50 g slunečnicových semínek
2 lžíce rýžového octa
2 plátky řasy
1 mrkev, avokádo a okurku
k podávání:
wasabi křen, sójovou omáčku, nakládaný zázvor
Postup:
Namočte si slunečnicová semínka. Poté slijte vodu ze semínek. Růžičky brokolice nakrájejte na co nejdrobnější kousky. Můžete použít i struhadlo. Brokolici zakapejte octem a spolu se semínky rozmixujte. Mrkev si oloupejte a nakrájejte na tenké špalíčky, stejně tak okurky, které zbavíte semínek, a avokádo nakrájejte na plátky. Pak už jen roztírejte brokolicovou „rýži“ na řasu, poklaďte mrkví, okurkou či avokádem a opatrně zamotejte. Pomocí vody smotanou řasu přilepte.
https://recepty.rohlik.cz/1917-sushi-s-brokolicovou-ryzi
Sushi s květákovou rýží a okurkou
Potřebujete:
hlávku květáku
lžičku kokosového oleje
2 lžíce rýžového octa, lžičku cukru a špetku soli
6 plátků řasy
okurku
k podávání:
nakládaný zázvor, wasabi, sójovou omáčku
Postup:
Květák omyjte, zbavte listů, košťálu a nakrájejte na růžičky. Poté můžete použít struhadlo a nastrouhat nebo si pomoct mixérem a párkrát promixovat. Na pánvi rozehřejte kokosový olej, vsypte květák a zhruba pět minut restujte. Odstavte z plotny, zakapejte octem, cukrem, dochuťte solí, promíchejte a odložte stranou. Okurku omyjte, rozdělte na čtvrtiny, zbavte vodnaté části se semínky a nakrájejte na tenké špalíky. Pak už jen roztírejte květákovou rýži na nori řasu, poklaďte okurkou a opatrně zamotejte. Pomocí vody přilepte okraj smotané řasy, aby držela a nerozmotala se.
https://recepty.rohlik.cz/1925-sushi-s-kvetakovou-ryzi-a-okurkou
Zkoušeli jste někdy vegetariánské sushi?
Michaela Michalíková
s...