Hlíva ústřičná je velmi zdravá houba, kterou můžete v přírodě běžně vidět. Její příznivé účinky znali už dávní Číňané a i vy si díky dnešním receptům můžete tento zázrak připravit. Hlíva ústřičná je bohatá na živiny, betaglukany, vitaminy B, C, D, K, proteiny, steroly, mastné kyseliny i stopové prvky: chrom, měď, železo, sodík, jod, selen a zinek. Také je zdrojem vlákniny, která pomáhá trávení a peristaltice střev. Hlíva posílí imunitu organismu, má pozitivní vliv na záněty a infekce a zlepšuje cévní systém. Navíc je vhodná i pro těhotné a kojící ženy.
Polévka s hlívou ústřičnou
Ingredience (na 4 porce):
300 g hlívy ústřičné
2 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
2 brambory
kousek petržele
celer
zelená petrželka
mletý pepř
majoránka
kmín
2 lžíce olivového oleje
trocha másla
2 lžíce hladké mouky
Postup
Veškerou zeleninu a houby si očistěte a nakrájejte. Rozpalte si v hrnci olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibulku a hlívu. Vše zalijte horkou vodou nebo vývarem a osolte. Jakmile se bude voda vařit, přidejte ostatní předem nakrájenou zeleninu (kromě brambor), lisovaný česnek, majoránku, mletý pepř a kmín. Po deseti minutách přidejte brambory. Chcete-li polévku zahustit, z másla a mouky si připravte jíšku, kterou přidáte do polévky a nechte opět deset minut povařit. Potom polévku už jen dle chuti osolte a dokořeňte. Na závěr posypte nasekanou petrželkou.
Pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru
Ingredience (na 4 porce):
500 g hlívy ústřičné
2–3 palice česneku, rozdělené na stroužky, nevyloupané
1 větší cibule nakrájená na kolečka
4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce másla
hrst bylinek (ideální je rozmarýn, tymián, majoránka nebo šalvěj)
sůl a hrubě mletý pepř
Na kaši
400 g brambor
400 g celeru
200 ml mléka
1 lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř
zelené lístky (např. polníček) k podávání
Postup
Troubu si předehřejte na 200 °C. Očistěte si hlívu a větší hlavičky natrhejte na menší kousky. Hlívu vsypte do pekáčku, přidejte nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, přidejte olej, rozmarýn a šalvěj. V osolené vodě mezitím uvařte brambory s celerem do měkka. Po uzavření přilijte mléko, osolte, opepřete a rozšlehejte na kaši. Podávejte s pečenou hlívou a ozdobené zelenými lístky.
Salát z hlívy
Ingredience (na 4 porce):
600 g čerstvé očištěné hlívy ústřičné
125 ml hovězího vývaru
2 menší cibule nakrájené nadrobno
4 lžíce řepkového oleje
3 lžíce vinného octa
125 ml bílého vína
1 lžička sójové omáčky
šťáva z 1 citronu
1/2 lžičky bílého pepře
1 lžička cukru nebo medu
2 stroužky česneku + 1/2 lžičky soli
1 svazek petrželky, nasekaný
Postup
Houby propláchněte v osolené vodě a dejte do cedníku okapat. Nakrájejte je na plátky, vložte do hrnce a zalijte vývarem. Pomalu vařte asi pět minut a nechte vychladit v lednici. Mezitím si opečte v pánvi na oleji dosklovita cibuli. Přilijte sójovou omáčku, víno, ocet a šťávu z citronu a ihned odstavte z plotýnky. Ochuťte cukrem a pepřem. Česnek protřete se solí a přidejte do omáčky. Omáčkou zalijte houby a nechte aspoň třicet minut marinovat. Před podáváním posypte petrželkou a servírujte s bagetou.
Vařili jste už někdy pokrm z hlívy ústřičné? Jak vám hlíva chutná?
Tereza Obořilová
s...