Chcete uvařit vydatný oběd nebo chutnou večeři? Není nic jednoduššího než vzít celé kuře, které okořeníte a dáte péct do trouby. Pokud ale toužíte po něčem neobvyklém, a přesto stejně chutném, vyzkoušejte kuřecí kousky na medu a rozmarýnu, kuřecí maso s česnekem nebo smetanovou omáčkou.
Kuřecí kousky na medu a rozmarýnu
Potřebujete:
2 balení kuřecích stehen
sůl a pepř
3 lžíce oleje
lžičku plnotučné hořčice
lžičku medu
čerstvý rozmarýn
citron na zakápnutí
Postup:
Troubu si předehřejte na 190 °C. Maso ze všech stran osolte a opepřete. V misce smíchejte hořčici, olej a med s několika kapkami citrónové šťávy. Kousky rozložte do zapékací misky, podlijte trochou vody a pomažte seshora medovou marinádou. Zasypte čerstvým nebo sušeným rozmarýnem a dejte péct dozlatova. Pokud by se maso peklo shora příliš rychle, přikryjte ho během pečení alobalem a teplotu o něco snižte. Maso podávejte s bramborovou kaší, rýží, pečenou zeleninou nebo čerstvým salátem.
Kuřecí kousky s česnekovým dipem
Potřebujete:
400 g kuřecích prsních řízků
olej na marinádu
3 lžíce teriyaki omáčky
lžičku medu
nasekané lístky šalvěje
na dip:
1 zakysanou smetanu
1 stroužek česneku
sůl a pepř
nasekanou petrželku
Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte na tenčí úzké plátky. Osolte je z obou stran. V misce smíchejte olej s teriyaki omáčkou a lžičkou medu. Prsa nechte v marinádě alespoň půl hodiny. Potom je vyjměte, napíchejte na kovové špejle jako harmoniku a opečte na pánvi. Hotové kuřecí kousky zasypte čerstvě nasekanými bylinkami. Připravte si také česnekový dip. Zakysanou smetanu smíchejte se solí, pepřem a jedním prolisovaným stroužkem česneku. Vmíchejte nasekané bylinky a můžete servírovat.
Kuřecí prsa ve smetanové omáčce
Potřebujete:
1 balení kuřecích prsíček
sůl a pepř
lžíci oleje
500 ml kuřecího vývaru
2 lžíce limetkové šťávy
1 cibuli
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Ve větší pánvi, ideálně takové, kterou můžete dát to trouby, rozehřejte olej a osmahněte kuře z obou stran dozlatova, tedy cca 7 až 10 minut z každé strany. Opečené kuře vyndejte z pánve na talíř a přikryjte alobalem, abyste ho udrželi teplé. Do pánve přidejte kuřecí vývar, limetkovou šťávu, cibuli, koriandr a papriku. Přiveďte k mírnému varu na středním stupni a řádně míchejte. Poté vmíchejte smetanu a máslo a dochuťte solí i pepřem. Do omáčky vložte osmažené kuře a dejte zapéct do trouby na dalších zhruba 10 minut. Podávejte například s rýží, fazolovými lusky nebo uvařenou zeleninou.
Jak často vaříte kuřecí maso a jaký je váš nejoblíbenější recept s drůbeží?
Michaela Michalíková
s...