Máte rádi jogurty? Spousta „dospěláků“ přenechává tuto pochoutku dětem. Jestli do této skupiny patříte i vy, nevíte, oč přicházíte. Zkuste si doma umíchat vlastní jogurt, a už nebudete chtít nic jiného. Inspirujte se známou klasikou, mezi niž se řadí Pribináček nebo neméně oblíbený Termix. Vyzkoušet však můžete i obyčejný jogurt nebo tvarohového Míšu.
Domácí Pribináček
Potřebujete:
3 dcl mléka
30 g cukru
1 vanilkový cukr
20 g másla
1 kostku tvarohu
půl balení vanilkového pudinku
Postup:
Všechny suroviny kromě tvarohu smíchejte a našlehejte mixérem. Poté 5 minut vařte a vzniklý pudink nechte vychladit v ledničce. Vychlazenou směs smíchejte s tvarohem a opět vyšlehejte. Na dozdobení můžete použít ovoce, kakao nebo strouhanou čokoládu.
Domácí Termix
Potřebujete (na 4 porce):
1 tučný tvaroh
1 kvalitní vanilkový pudink
500 ml mléka
krupicový cukr dle chuti
Postup:
Nejdříve si v půl litru uvařte pudink. Přidejte do něj cukr dle chuti a vařte, dokud nezhoustne. Poté jej nechte vychladnout a vmíchejte do něj tvaroh. Nejlepší je měkký tvaroh z vaničky. Hotový Termix můžete dozdobit ovocem nebo třeba oříšky a čokoládou. Pokud chcete vyzkoušet i jinou příchuť Termixu, použijte jiný pudink, například čokoládový, kokosový nebo pistáciový.
Domácí jogurt
Potřebujete:
1 litr mléka
2 lžíce jogurtu (s živou kulturou)
Postup:
Do hrnce nalijte mléko a pomalu ho přiveďte k mírnému varu. Jakmile začne bublat, vypněte vařič a nechte mléko vychladnout. Jakmile je vychladlé natolik, že v něm „udržíte prst“, přidejte do něj dvě lžíce jogurtu s živou kulturou. Jogurt rozdělte do skleniček a dejte na sedm hodin na teplé místo se stálou teplotou. Poté už ho můžete uchovávat v ledničce.
Tvarohový jogurt Míša
Potřebujete:
smetanu ke šlehání
tvaroh v alobalu
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
mléčnou čokoládu
Postup:
Nejdříve si vyšlehejte šlehačku, přidejte cukr i tvaroh. Pokud by směs byla příliš hustá, můžete přilít i kapku mléka. Tvaroh nalijte do sklenic a přidejte rozehřátou čokoládu. Tvarohovou směs a čokoládu můžete do sklenice přidávat i „na střídačku“.
Máte rádi jogurty? Zkoušeli jste už někdy domácí jogurt?
Michaela Michalíková
s...