Česnek je skvělým pomocníkem při nachlazení, při problémech s oslabenou imunitou a má pozitivní vliv také na psychiku člověka. Zařaďte jej do svého jídelníčku a vyzkoušejte netypické recepty, ve kterých je česnek příjemnou surovinou, která dokáže každý pokrm provonět a proměnit ho ve slavnostní jídlo.
Vepřová panenka v česneku a bylinkách
Potřebujete:
700 g vepřové panenky
8 stroužků česneku
olivový olej
na salsu:
1 rajče
stroužek česneku
svazek koriandru
špetku soli a pepře
Postup:
Vepřovou panenku naložte do olivového oleje, sekaného česneku, petrželky a drceného pepře. Maso opečte z každé strany. Připravte si salsu. Všechnu zeleninu pokrájejte na co nejjemnější kousky. Stroužky česneku rozdrťte a nakrájejte nadrobno. Koriandr nasekejte nožem a všechny ingredience smíchejte dohromady. Dochuťte solí, pepřem a vinným octem.
https://recepty.rohlik.cz/741-grilovana-veprova-panenka-v-cesneku-a-bylinkach-se-salsou-crijolla
Fazole v kořeněné rajčatové omáčce
Potřebujete:
100 g bílých fazolí
červenou cibuli
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
400 g loupaných rajčat
koriandr, strouhaný zázvor a sůl
Postup:
Luštěniny namočte den předem do vody. Druhý den slijte, zalijte čistou vodou a uvařte doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte. Během opékání občas promíchejte a přidejte rozdrcený římský kmín a nové koření. Česnek a zázvor nastrouhejte nebo nasekejte najemno. Chilli papričku nakrájejte najemno. K cibuli přidejte všechno koření, promíchávejte asi čtvrt minuty a zalijte rajčaty. Přiveďte k varu, přidejte scezené fazole, kukuřici a ještě chvíli povařte. Podávejte s pečivem.
https://recepty.rohlik.cz/1773-fazole-v-korenene-rajcatove-omacce
Pečené kuře s česnekem a bramborami
Potřebujete:
celé kuře
4 lžíce oleje
2 paličky česneku
sůl a pepř
Postup:
Kuře omyjte a osušte, nasolte ze všech stran – i do vnitřní dutiny. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Seřízněte celou palici česneku.
Smíchejte olej s pepřem, sladkou paprikou a lžičkou grilovacího koření, promíchejte a směsí potřete celé kuře. Do pekáčku rozložte kousky brambor, osolte je, přidejte paličky česneku a navrch rozložte celé kuře. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 45 minut dozlatova, až budou kuře i brambory měkké.
https://recepty.rohlik.cz/1331-pecene-kure-s-cesnekem-a-bramborami
Je česnek ve vaší kuchyni běžnou ingrediencí?
Michaela Michalíková
s...