Věděli jste, že obyčejný bílý cukr nedává tělu žádné vitamíny ani výživu? Jediné, co z něj máme, jsou kalorie a kila navíc. Naštěstí v dnešní době existují i alternativy, které nám cukr dokonale nahradí a které jsou navíc zdravé a přínosné pro naše tělo.
Aztécký cukr
Aztécký cukr je opravdu hodně sladký, přesto neobsahuje ani jednu kalorii. Pomáhá léčit kašel, astma i střevní koliku. Aztécký cukr (Lipia dulcis) je velmi zajímavá rostlina. Toto přírodní sladidlo pochází z Ameriky, kde ho domorodci mlsali místo cukroví.
Použití: Lístky rostliny se používají především jako přírodní sladidlo. Do čajové konvice stačí vložit 3 – 5 listů – ať už čerstvých, nebo sušených. Přidává se i do salátů nebo jako náhrada sladidla do cukroví. Lístky ale můžete žvýkat i místo bonbónů, a to bez obav, že byste začali přibírat na váze.
Med
Med je ideální přírodní alternativou cukru. Kromě toho, že obsahuje antioxidanty a polyfenoly, které působí protizánětlivě a posilují imunitní systém, je i mnohem sladší než obyčejný cukr. Medu tedy spotřebujete mnohem méně.
Použití: Je možné použít jej při vaření i pečení, můžete jím nahradit cukr v dezertech (už při přípravě těsta!). Můžete si jej také dát, když máte chuť na sladké, je totiž rozhodně zdravější než čokoláda. Mimo jiné je výborným sladidlem čajů i mléčných nápojů.
Javorový sirup
Javorový sirup obsahuje velké množství minerálů, za které vám bude vaše tělo vděčné. I toto sladidlo je stejně jako med mnohem sladší než cukr, takže jej spotřebujete méně. Mimo jiné vám javorový sirup dodá energii a sílu.
Použití: Javorový sirup můžete použít úplně stejně jako med. Největší pochoutkou jsou ale čerstvé banánové nebo celozrnné palačinky s javorovým sirupem. To musíte vyzkoušet!
Stévie
Stévie sladká je velmi podobná rostlině s názvem Lipia dulcis (aztécký cukr), ovšem je méně sladká a v našich podmínkách se jí při pěstování doma daří o poznání lépe.
Použití: V dnešní době se dá stévie buď vypěstovat, nebo koupit v hotových tabletách. Můžete ji použít při vaření a pečení, ale také k oslazení nápojů.
Kokosový cukr
Slyšeli jste už o kokosovém cukru? Vyrábí se ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Má velmi silnou karamelovou chuť, ale opět minimální kalorie.
Použití: Spíše se hodí k oslazení čaje nebo kávy, dále pak pro pečení a tvorbu dezertů. Do slaných pokrmů se příliš nehodí, právě pro svou typickou karamelovou chuť.
Sladké ovoce a zelenina
Mezi nejsladší druhy ovoce a zeleniny patří například mrkev a pomeranč nebo také šťáva z nich. Mimo jiné oba tyto druhy potravin obsahují antioxidanty, vitamíny a minerály.
Použití: Použít je můžete jak při vaření, tak při pečení, ale šťávou z mrkve nebo pomeranče je klidně možné osladit si čaj. Příjemnou odměnou vám bude nová a ojedinělá chuť.
Datle
Věděli jste, že datle obsahují velké množství přírodního, a tedy zdravého cukru? Mimo jiné mají opravdu vysoký podíl vlákniny, železa a hořčíku.
Použití: Můžete jimi dochutit omáčky, slané pokrmy i různé exotické pasty. Jsou také výborným ochucovadlem při pečení a tvorbě sladkých dezertů.
Sukrin
Další alternativou cukru je Sukrin. Tato náhrada cukru je přírodním sladidlem na bázi erythritolu, který se vyskytuje například v hruškách, melounech a houbách. Získává se přírodním procesem – kvašením, při kterém se jako základní surovina využívá hroznový cukr. Jedná se o stejnou metodu jako při přípravě jogurtu nebo vína. Je vhodný pro diabetiky, ale i pro lidi, kteří potřebují ze zdravotních i jiných důvodů omezit přísun kalorií. Mimo jiné působí v těle jako antioxidant a dobře působí i na zuby. Velkou výhodou je, že je možné použít jej i při alergii na fruktózu.
Použití: Je možné ho použít při vaření i pečení. Ideální je v kombinaci s ovocem, ovesnou kaší, ale i jako sladidlo do čaje nebo kávy. Můžete jej použít i k výrobě marmelád.
Jaký Sukrin je? Ozkoušeli jsme ho za vás!
Na první pohled vypadá jako běžný cukr. Sukrin však mate vzhledem, nenajdete v něm totiž žádné kalorie ani sacharidy. Jediný rozdíl, který jsem oproti bílému cukru zaznamenala, je, že se rychleji rozpouští a je o něco méně sladký (má cca 75 % sladicí aktivity klasického cukru). Výběr je pestrý, vybrat si můžete například ze Sukrinu bílého, moučkového i Sukrinu Gold.
Jak jsem si sama vyzkoušela, Sukrin je příjemně sladký a dokáže běžný cukr kdekoliv nahradit. Sukrinem jsem si sladila kávu i čaj (místo běžné lžičky jsem dala vrchovatou) a pochutnala jsem si. Dále jsem jeho moučkovou verzi použila na kynuté knedlíky jako posyp a v poslední řadě jsem z něj pekla perník a švestkový koláč, s výsledkem jsem byla maximálně spokojená. Sukrin jsem používala celý týden a má rodina nic nepoznala, to je tedy důkaz, že zdravé neznamená nedobré, a co se týká chuti, je Sukrin běžnému cukru rovnocenným protivníkem, vítězí však svými skvělými vlastnostmi. Jediné, na co byste měli myslet, je to, že Sukrinu musíte použít zhruba o 1/4 více nežli cukru běžného. Na mé straně je spokojenost, protože si mohu konečně dopřát sladký život bez výčitek.
Slyšeli jste už o těchto náhradách cukru? A čím vy sami sladíte?
Michaela Michalíková
s...