KZ_logo1

Máte rádi cuketu? Máme recepty na cuketové pochoutky vhodné nejen při hubnutí!

7.8.2017

Cuketa je zelenina evropského původu, největší pozornosti se jí ale dostává především v Itálii. Ačkoliv nám svým vzhledem může připomínat okurku, na rozdíl od ní se cuketa v kuchyni upravuje především tepelně. V našem jídelníčku by rozhodně chybět neměla, neboť obsahuje minimum kalorií. Tvoří ji totiž z 90 % voda a zbytek je pouze vláknina. Cuketa je mimo jiné bohatá i na vitamíny, které podporují náš zrak a srdce.

Cuketové bramboráčky

Ingredience na 4 porce:

2 cukety

0,5 kg brambor

1 vejce

100 g celozrnné mouky

4 stroužky česneku

majoránka

sůl a pepř

Postup:

Oloupeme a najemno nastrouháme cukety a brambory, vymačkáme z nich všechnu šťávu, kterou obě suroviny pustily. Přidáme vajíčko, mouku, koření, česnek, sůl a promícháme tak, aby těsto bylo lehce tužší. Pak rukou uděláme malé placičky, které klademe na plech na pečicí papír, na vymazání můžeme použít olivový olej. Pečeme dozlatova na 200° podle trouby. Placičky musejí mít kůrčičku, během pečení je obracíme. Jsou výborné a hodí se téměř ke všemu.

Cuketa na grilu

Ingredience na 3 porce:

2 cukety

1 balení marinovaného tofu

3 ředkvičky

2 jarní cibulky

olivový olej a oblíbené koření

Postup:

Cuketu nakrájíme na kolečka široká zhruba půl centimetru, stejně nakrájíme i ostatní zeleninu a tofu. V misce si smícháme olivový olej s kořením, kterým zeleninu potřeme. Na rozpáleném grilu grilujeme zhruba 15 minut, občas zeleninu promícháme nebo potřeme olejem. Skvěle se hodí jako předkrm.

Zapečená cuketa s mletým masem

Ingredience na 4 porce:

2 cukety

1 kg brambor

půlka pórku

půl kila mletého krůtího masa

mozzarella

sůl a pepř

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, cuketu na kostičky, pórek na kolečka a vše vrstvíme do pekáčku. Nejprve brambory, následně mleté krůtí maso, pórek, cuketu a opět brambory. Všechny vrstvy osolíme a opepříme, na vrchní vrstvu brambor klademe nakrájenou mozzarellu. Pečeme na 200° cca 40 minut.

A co vy a cuketa? Objevuje se často ve vašem jídelníčku? A zkoušeli jste ji už i grilovat? Napište nám svoje zkušenosti, budeme se těšit!

Foto a text: Karolína Horáková

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…

Dobrá erotická pomůcka umí zlepšovat každý vztah

Máte doma už skutečně tu pravou erotickou pomůcku? Pokud…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

2 KOMENTÁŘE

humhejova

13.7.2015 v 12:25

ne

Kubina

31.7.2015 v 21:39

Na cuketu nedáme doma dopustit. Jedem v tom až po uši – od syrové do salátu; do polívek; příloha; omáčka; placky; grilování, až po cuketu kterou nepoznáte = buchta… 😉

Zanechte komentář