KZ_logo1

Máte rádi cuketu? Máme recepty na cuketové pochoutky vhodné nejen při hubnutí!

7.8.2017

Cuketa je zelenina evropského původu, největší pozornosti se jí ale dostává především v Itálii. Ačkoliv nám svým vzhledem může připomínat okurku, na rozdíl od ní se cuketa v kuchyni upravuje především tepelně. V našem jídelníčku by rozhodně chybět neměla, neboť obsahuje minimum kalorií. Tvoří ji totiž z 90 % voda a zbytek je pouze vláknina. Cuketa je mimo jiné bohatá i na vitamíny, které podporují náš zrak a srdce.

Cuketové bramboráčky

Ingredience na 4 porce:

2 cukety

0,5 kg brambor

1 vejce

100 g celozrnné mouky

4 stroužky česneku

majoránka

sůl a pepř

Postup:

Oloupeme a najemno nastrouháme cukety a brambory, vymačkáme z nich všechnu šťávu, kterou obě suroviny pustily. Přidáme vajíčko, mouku, koření, česnek, sůl a promícháme tak, aby těsto bylo lehce tužší. Pak rukou uděláme malé placičky, které klademe na plech na pečicí papír, na vymazání můžeme použít olivový olej. Pečeme dozlatova na 200° podle trouby. Placičky musejí mít kůrčičku, během pečení je obracíme. Jsou výborné a hodí se téměř ke všemu.

Cuketa na grilu

Ingredience na 3 porce:

2 cukety

1 balení marinovaného tofu

3 ředkvičky

2 jarní cibulky

olivový olej a oblíbené koření

Postup:

Cuketu nakrájíme na kolečka široká zhruba půl centimetru, stejně nakrájíme i ostatní zeleninu a tofu. V misce si smícháme olivový olej s kořením, kterým zeleninu potřeme. Na rozpáleném grilu grilujeme zhruba 15 minut, občas zeleninu promícháme nebo potřeme olejem. Skvěle se hodí jako předkrm.

Zapečená cuketa s mletým masem

Ingredience na 4 porce:

2 cukety

1 kg brambor

půlka pórku

půl kila mletého krůtího masa

mozzarella

sůl a pepř

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, cuketu na kostičky, pórek na kolečka a vše vrstvíme do pekáčku. Nejprve brambory, následně mleté krůtí maso, pórek, cuketu a opět brambory. Všechny vrstvy osolíme a opepříme, na vrchní vrstvu brambor klademe nakrájenou mozzarellu. Pečeme na 200° cca 40 minut.

A co vy a cuketa? Objevuje se často ve vašem jídelníčku? A zkoušeli jste ji už i grilovat? Napište nám svoje zkušenosti, budeme se těšit!

Foto a text: Karolína Horáková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

2 KOMENTÁŘE

humhejova

13.7.2015 v 12:25

ne

Kubina

31.7.2015 v 21:39

Na cuketu nedáme doma dopustit. Jedem v tom až po uši – od syrové do salátu; do polívek; příloha; omáčka; placky; grilování, až po cuketu kterou nepoznáte = buchta… 😉

Zanechte komentář