Cuketa je zelenina evropského původu, největší pozornosti se jí ale dostává především v Itálii. Ačkoliv nám svým vzhledem může připomínat okurku, na rozdíl od ní se cuketa v kuchyni upravuje především tepelně. V našem jídelníčku by rozhodně chybět neměla, neboť obsahuje minimum kalorií. Tvoří ji totiž z 90 % voda a zbytek je pouze vláknina. Cuketa je mimo jiné bohatá i na vitamíny, které podporují náš zrak a srdce.
Cuketové bramboráčky
Ingredience na 4 porce:
2 cukety
0,5 kg brambor
1 vejce
100 g celozrnné mouky
4 stroužky česneku
majoránka
sůl a pepř
Postup:
Oloupeme a najemno nastrouháme cukety a brambory, vymačkáme z nich všechnu šťávu, kterou obě suroviny pustily. Přidáme vajíčko, mouku, koření, česnek, sůl a promícháme tak, aby těsto bylo lehce tužší. Pak rukou uděláme malé placičky, které klademe na plech na pečicí papír, na vymazání můžeme použít olivový olej. Pečeme dozlatova na 200° podle trouby. Placičky musejí mít kůrčičku, během pečení je obracíme. Jsou výborné a hodí se téměř ke všemu.
Cuketa na grilu
2 cukety
1 balení marinovaného tofu
3 ředkvičky
2 jarní cibulky
olivový olej a oblíbené koření
Postup:
Cuketu nakrájíme na kolečka široká zhruba půl centimetru, stejně nakrájíme i ostatní zeleninu a tofu. V misce si smícháme olivový olej s kořením, kterým zeleninu potřeme. Na rozpáleném grilu grilujeme zhruba 15 minut, občas zeleninu promícháme nebo potřeme olejem. Skvěle se hodí jako předkrm.
Zapečená cuketa s mletým masem
Ingredience na 4 porce:
1 kg brambor
půlka pórku
půl kila mletého krůtího masa
mozzarella
sůl a pepř
Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, cuketu na kostičky, pórek na kolečka a vše vrstvíme do pekáčku. Nejprve brambory, následně mleté krůtí maso, pórek, cuketu a opět brambory. Všechny vrstvy osolíme a opepříme, na vrchní vrstvu brambor klademe nakrájenou mozzarellu. Pečeme na 200° cca 40 minut.
A co vy a cuketa? Objevuje se často ve vašem jídelníčku? A zkoušeli jste ji už i grilovat? Napište nám svoje zkušenosti, budeme se těšit!
Foto a text: Karolína Horáková