Také si neumíte představit Vánoce bez vánočního cukroví? Mezi neoblíbenější cukroví, které rozhodně nesmí chybět, patří slepované linecké cukroví, křehké vanilkové rohlíčky, lahodné pusinky a chutné kokosky.
Linecké cukroví
Potřebujete:
200 g Hery nebo másla
300 g hladké mouky
100 g krystalového cukru
2 žloutky
1 vanilkový cukr
rybízový džem na slepování
Postup:
Smíchejte hladkou mouku se změklým máslem, přidejte cukr, vanilkový cukr, žloutky a vypracujte hladké, vláčné těsto. Dejte ho vychladit alespoň na hodinu do lednice. Poté těsto vyválejte a vykrajujte z něj pomocí tvořítek kolečka, srdíčka nebo jakékoliv vámi zvolené tvary. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a deset minut pečte v troubě předehřáté na 175 °C. Upečené cukroví nechejte zcela zchladnout, potírejte džemem a slepujte. Nakonec poprašte moučkovým cukrem.
https://recepty.rohlik.cz/1013-linecke-cukrovi
Vanilkové rohlíčky
Potřebujete:
250 g hladké mouky
200 g másla
120 g mletých ořechů
60 g cukru
1 žloutek
Postup:
Ze všech ingrediencí vytvořte hladké těsto a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky, nejlépe však přes noc. Z těsta tvarujte malé rohlíčky a zhruba deset minut pečte v troubě předem vyhřáté na 180 °C. Upečené rohlíčky obalte ještě horké v moučkovém cukru s jedním sáčkem vanilkového.
https://recepty.rohlik.cz/985-vanilkove-rohlicky
Sněhové pusinky
Potřebujete:
6 bílků
160 g krystalového cukru
40 g moučkového cukru
špetku soli
Postup:
Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s krystalovým cukrem do husté pěny a do rozpuštění cukru. Do vyšlehané pěny vmíchejte moučkový cukr. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plechu s pečicím papírem tvořte malé pusinky. Začněte péct na 140 °C a hned stáhněte teplotu na 120 °C a hodinu sušte v troubě. Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a pusinky nechte dorána uvnitř.
https://recepty.rohlik.cz/983-snehove-pusinky
Křehké kokosky
Potřebujete:
200 g strouhaného kokosu
4 bílky
3 lžíce cukru moučky
2 lžíce rumu
Postup:
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně vmíchejte moučkový cukr, rum a nakonec po částech přisypávejte strouhaný kokos. Umíchejte těsto. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte lžící malé bochánky. Kokosky pečte zhruba patnáct minut v troubě předehřáté na 160 °C.
https://recepty.rohlik.cz/1015-krehke-kokosky
Které vánoční cukroví nesmí chybět u vás?
Michaela Michalíková
s...