Chystáte párty s přáteli nebo oslavu s rodinou? Překvapte je jednoduchými, ale chutnými recepty, které zvládne opravdu každý. Zapomeňte na obyčejné chlebíčky nebo jednohubky! Vyzkoušejte sýrovou roládu, kterou můžete různě obměňovat. Zkuste také plněný hermelín nebo sýrové kuličky, které se skvěle hodí k vínu. A z pomazánek vsaďte na ty tvarohové. Jsou nejen lahodné, ale také zdravé.
Sýrová roláda
Potřebujete:
150 g sýra (například eidam)
šunku
pomazánkové máslo
svazek pažitky
hliníkovou fólii (alobal)
mikrotenový sáček
možno použít i jiné druhy salámu – paprikový, herkules
případně sušená rajčata, olivy a další
Postup:
Sýr vložíte do mikrotenového sáčku a zavážete. Zabalený sýr ponoříte do horké vody a necháte pozvolna ve vroucí vodě rozpustit. Mezitím si připravíte šunku. Potřete ji vrstvou pomazánkového másla. Roztavený sýr rozválejte na tenký plát obdélníkového nebo čtvercového tvaru. Na něj položte plátky šunky s máslem, přidejte svazek pažitky a hned potom zatočte do rolády. Váleček měkkého sýra pak zabalte do hliníkové fólie. Na obou koncích alobal stočte a zamáčkněte zvolna dovnitř rolády. Tím se váleček zpevní.
Roládu nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Další rolády můžete kombinovat s paprikovým salámem, herkulesem nebo červenou paprikou, sušenými rajčaty, olivami a dalšími surovinami podle vlastní fantazie.
Plněné hermelíny
Potřebujete:
2 hermelíny
olivy
sterilované papriky
salám (herkules nebo i jiný dle chuti)
vlašské ořechy
česnek
Postup:
Hermelín musí být středně zralý, uvnitř ne tvarohový, ale ani tekoucí. Rozkrojte ho opatrně naplocho a vzniklé poloviny opatrně vydlabejte. Část hmoty z jednoho hermelínu promíchejte s nasekanými olivami. Zelené olivy doplňte třeba nasekanými sterilovanými paprikami, černé olivy petrželovou natí a podobně. Do vydlabaných hermelínových „misek“ vmáčkněte silnější kolečko salámu a vložte zpět sýr s olivami.
Část z druhého hermelínu promíchejte s nasekanými jádry vlašských ořechů a prolisovaným česnekem. Hmotu řádně prohněťte a naplňte s ní vydlabané hermelíny. Vždy obě naplněné poloviny přimáčkněte k sobě. Naplněné hermelíny zabalte do originálního obalu a uložte do lednice. Po vychladnutí je nakrájejte a podávejte například s vínem.
Tvarohové pomazánky
Potřebujete:
měkký tvaroh
kysanou smetanu
sůl
na pomazánku s paprikovou příchutí:
paprikový salám
mletou papriku
sterilovanou papriku
na pomazánku s žampiónovou příchutí:
žampiony
pórek
tavený sýr
sojovou omáčku
na pomazánku s masovou příchutí
uzené maso
česnek
mletý kmín
Postup:
Základem pomazánek je měkký tvaroh rozmíchaný se solí a kysanou smetanou. Do něho pak přidejte v prvním případě jemně, na nitky nakrájený paprikový salám a dále v másle rozetřenou sladkou mletou papriku a drobně posekané sterilované papriky.
Druhou variantu pomazánky vytvoříte z oloupaných a na másle krátce podušených žampionů spolu s jemně posekaným pórkem. Celou chuť pak doladí smetanový tavený sýr a pár kapek sladké sojové omáčky.
Výraznou tvarohovou pomazánku připravíte docela snadno z kvalitního uzeného masa a česneku. Maso je třeba velmi jemně nakrájet a česnek rozetřít se solí a mletým kmínem.
Sýrové kuličky k vínu
Potřebujete:
různé druhy sýrů: eidam, gouda, mozzarela, niva
provensálské koření
česnek
papriku
pepř
tymián
kousky oliv
kousky masa
Postup:
Sýry nastrouhejte a spolu s dalšími ingrediencemi smíchejte, vypracujte měkké těsto. Nechte chvíli ztuhnout a pak vyválejte stejnoměrný pramen, ze kterého nakrájíte stejné dílky. Z nich utvořte kuličky. Smažte v rozpáleném oleji a ještě teplé noste na stůl.
Vyzkoušíte tyto rychlé chuťovky? Která z nich vás zaujala nejvíce?
Michaela Michalíková
s...