Máte rádi kakao a dobroty z čokolády? Vyzkoušejte některý z našich neobvyklých, ale velmi chutných dezertů. Svou drahou polovičku překvapte kakaovými palačinkami s osvěžujícím krémem a vyzkoušet můžete i čokoládové tartaletky s náplní.
Čokoládové tartaletky
Potřebujete:
hrnek ovesných vloček
hrnek slunečnicových semínek
2 lžíce javorového sirupu
3 lžíce kokosového oleje
na náplň:
plechovku kokosového mléka
100 g hořké čokolády
2 lžíce javorového sirupu
na polevu:
2 lžíce kokosového oleje
lžíci raw kakaa
lžíci javorového sirupu
Postup:
Kokosové mléko dejte přes noc chladit do lednice. Troubu předehřejte na 170 °C. Ovesné vločky a semínka rozmixujte na hladkou moučku. Přidejte javorový sirup, rozpuštěný kokosový olej a zpracujte v kompaktní těsto. Formičky plňte připraveným těstem a předpečte asi jen 10 minut v předehřáté troubě.
Mezitím si připravte náplň a polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Kokosové mléko vyndejte z lednice a použijte pouze tučnou vrstvu. Pomocí šlehače vyšlehejte do kokosové šlehačky. Tu opatrně smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, javorovým sirupem a solí. Na polevu smíchejte rozpuštěný kokosový olej s kakaovým práškem, javorovým sirupem. Tartaletky naplňte, pokapejte polevou a nechte ztuhnout v lednici.
Kakaové palačinky s mascarpone
Potřebujete:
na palačinky:
2 lžíce kakaa
půl lžičky kypřicího prášku
špetku soli
1 hrníček mléka
3 vejce
olej na smažení
150 g hladké mouky
na krém:
kelímek mascarpone
3 lžíce moučkového cukru
citron na zakápnutí
2 lžíce smetany ke šlehání
Postup:
Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli, kakao, kypřicí prášek a vejce. Zalijte hrnkem vlažného mléka a šlehejte do hladkého těsta. Přilévejte vlažnou vodu dle potřeby tak, aby těsto bylo tekuté. Do pánve na palačinky kápněte několik kapek oleje, na teflonové pánvi je ale můžete opékat i nasucho. Palačinku opékejte, dokud se okraj nezačne od pánve odlepovat, poté obraťte na druhou stranu a smažte už jen chviličku. Takto postupujte u všech palačinek.
Mezitím si připravte krém z mascarpone. Ušlehejte ho společně s cukrem, několika kapkami citrónové šťávy a šlehačky. Palačinky potřete krémem a dozdobte ovocem. Vyzkoušejte maliny, jahody nebo klidně jiné, ideálně však čerstvé ovoce.
Zdroj – www.rohlik.cz
Který z těchto sladkých hříchů vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...