Vařením člověk denně stráví velké množství času, je tedy na místě, aby uvařené jídlo bylo nejen chutné, ale také kvalitní. Vyberte si sezónní potraviny, díky kterým dokážete rychle a jednoduše připravit vynikající menu s vůní podzimu, které završíte skvělým třešňovým koláčem.
Salát s ovčím sýrem
Potřebujete
4 hrsti baby špenátu
1 avokádo
citrónovou šťávu
hrst oříšků (vlašské, pekanové, lískové…)
120 g ovčího sýra
na zálivku
olivový olej
2 lžíce dobrého vinného octa
1 lžíce medu
lžička dijonské hořčice
sůl a pepř podle chuti.
Postup
Špenát omyjte a nechte okapat. Z avokáda vykrojte pecku, nakrájejte ho na kostky a zakápněte citrónovou šťávou. Ořechy opečte nasucho na pánvi. Ve skleničce promíchejte všechny suroviny na zálivku. Ve velké míse promíchejte salát se zálivkou a přidejte ořechy. Rozdělte na talíře a na závěr rozdrobte sýr. Salát je vhodné podávat s bílým opečeným pečivem.
Steak z vysokého roštěnce s celerovým pyré
Potřebujete
400 g hovězího vysokého roštěnce
1 dl červeného vína
1dl silného hovězího vývaru
půlka celerové bulvy
4 brambory
1dl smetany
4 dl mléka
150 g másla
1 stroužek česneku
olivový olej
snítka rozmarýnu, sůl a pepř
Postup
Nejdříve připravte pyré. Celer a brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a vložte do hrnce s horkou slanou vodou. Do hrnce nalijte mléko a vařte doměkka. Nakonec přidejte smetanu a máslo a vyšlehejte do hladké kaše. Maso na steak potřete olejem a přidejte rozmarýn. Maso opečte z každé strany a nechte odpočinout. Do výpeku nalijte víno a nechte vyvařit alkohol, přilijte vývar a zredukujte. Nakonec vmíchejte studené máslo.
Ovocný koláč
Potřebujete
400 g ovoce dle sezóny
160 g hladké mouky
100 g cukru
130 g másla
2 vejce
1 prášek do pečiva
3 lžíce griotky nebo amaretta
Postup
V míse smíchejte změklé máslo a cukr. Přidejte rozšlehaná vejce a griotku. Přimíchejte mouku s práškem do pečiva a do těsta přidejte ovoce. Nalijte do vymazané chlebíčkové formy. Pečte při 180 °C zhruba 45 minut. Při podávání můžete zákusek ozdobit lžící bílého jogurtu nebo kopečkem zmrzliny.
Vyzkoušíte toto sezónní menu?
Michaela Michalíková
s...