Pryč jsou letní měsíce a teploty okolo 30 stupňů. Chladnější podzim nás už zahaluje do svetrů, bund a šálů, které příjemně zahřejí, a my už cítíme, že léto definitivně skončilo. Aby vás nižší teploty a s tím spojené nachlazení, rýmy, angíny nebo chřipky nepřekvapily nepřipravené, obrňte se již na začátku podzimu čistě přírodními vitaminy, které posílí váš organismus a zlepší imunitu!
Křen
Křen je výborným bojovníkem s infekcemi a podrží vás i při nachlazení, rýmě nebo při bolestech v krku. Výborný je také na uvolnění nosních dutin, jelikož pomáhá rozpouštět usazené sekrety. Odvážlivci, kteří vědí, do čeho jdou, si mohou strouhaný křen připravit samotný, bez jakýchkoli přísad. Pokud však máte jemnější chutě a křen je na vás příliš pálivý, doporučujeme jej smíchat s nastrouhaným jablíčkem, mrkví, citronem a medem. Chuť bude doplněna o další ovoce a zeleninu a křen vás nebude tolik pálit. Pokud v ústech křen nesnesete, doporučujeme jej přidat do smoothie, které je rychle vypité. Křenovo-ovocno-zeleninové směsi si můžete také připravit do zásoby a vytáhnout je z lednice kdykoli bude potřeba.
Sušené šípky
Šípky mají tu výhodu, že v přírodě hojně rostou, a tak si i vy můžete nasbírat a doma usušit svoji zásobu. Šípky obsahují vápník, hořčík, železo, vitaminy A, B1 a B2, E, K a především velké množství vitaminu C. Věděli jste, že šípek obsahuje 20x více vitaminu C než pomerančový fresh? Můžete si z nich připravit lahodný čaj, který pomůže při nachlazení a infekcích. Šípky také zlepšují trávení, fungují jako antioxidant a mají pozitivní vliv na žaludek. Kromě čaje můžete z šípku vytvořit marmeládu, džem nebo omáčku k masu.
Kysané zelí
Zelí se ve starověku považovalo za lék na všechno – a není divu. Obsahuje vitamin B, K, vysoké množství vitaminu C a bakterie mléčného kvašení, které pomáhají v boji proti nemocem. Zelí zvyšuje obranyschopnost a díky vitaminu B12 posiluje nervový systém. Zimní deprese tak u vás nebudou mít šanci. Kysané zelí také pomáhá hojit sliznici zažívacího traktu při vředových onemocněních. Kysané zelí se většinou skladuje v soudcích nebo sklenicích, díky kterým můžete mít zásobu na dlouho dopředu.
Rakytník
Rakytník řešetlákový je v Česku již poměrně známý pro svůj velmi vysoký obsah vitaminů C a A. Kromě toho obsahuje také poměrně neznámý vitamin P, který posiluje cévy. Z rostlin také rakytník oplývá nejvyšším množstvím vitaminu E. Velmi významný je i obsah vitaminů K a B, vápníku, hořčíku a antioxidantů. Rakytník se využívá při nachlazení, četných nemocech a pro celkové posílení organismu. Ideální měsíce pro sklizeň jsou srpen-pozdní podzim. Plody se suší, mrazí nebo se z rakytníku připravuje marmeláda, olej či sirup. Pomáhá při trávení, chrání cévy a vyrovnává krevní tlak. Rakytník pochází z Ruska a jeho léčebné účinky jsou v oblibě především v Číně, Mongolsku a na Sibiři. Velmi ceněný je také v tibetské medicíně, kde se využívá už tisíce let.
Jaké jsou vaše přírodní zbraně proti podzimnímu nachlazení?
Tereza Obořilová
s...