Máte doma listové těsto? Pak můžete připravit opravdu rychlé a chutné dezerty! Jejich příprava není vůbec těžká, zvládne ji i naprostý začátečník. Vyzkoušejte vláčný koláč s jablky, vylepšené listové šneky nebo francouzskou specialitu Parmiers.
Jablečný koláč z listového těsta
Potřebujete:
4 lžíce hnědého cukru
1 vanilkový pudink
2 žloutky
skořici
olej nebo máslo na vymazání
meruňkový džem
Postup:
Do hrnce dejte ohřívat mléko. Část si nechte stranou v hrníčku a rozmíchejte v něm vanilkový pudink a 2 polévkové lžíce cukru. Do ohřátého mléka vlijte rozmíchaný pudink a pozvolna ho vařte, dokud nezhoustne. Do vychladlého pudinku rozmíchejte 2 žloutky. Omytá jablka rozkrojte napůl, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Vložte do vody s pár kapkami citronu, aby nezhnědla. Poté sceďte a dejte restovat. Přidejte 2 lžíce hnědého cukru, poprašte skořicí, promíchejte a pod pokličkou restujte 2 minuty. Jablka mají jen trochu změknout, nesmí se rozpadat.
Předehřejte si troubu na 190 °C. Olejem nebo máslem si vymažte koláčovou formu a vyložte ji listovým těstem. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Boční okraje těsta přitlačte k okrajům formy. Dejte předpéct na 5 minut. Předpečený korpus potřete vanilkovým pudinkem, poklaďte plátky jablek a potřete meruňkovou marmeládou. Pečte zhruba 15 minut.
Mini šneci
Potřebujete:
1 balení listového těsta
50 g měkkého másla
30 g třtinového cukru
lžičku mleté skořice
rozinky nebo brusinky
žloutek na potření
cukr krystal na posypání
mleté vlašské ořechy a mleté pistácie
Postup:
Nejdříve si v mikrovlnce mírně rozpusťte máslo a vmíchejte do něj hnědý cukr a skořici. Na vále posypaném trochou mouky rozválejte listové těsto do tvaru obdélníku. Ochuceným máslem potřete celou plochu těsta. Těsto posypte okapanými rozinkami nebo brusinkami, mletými ořechy a pistáciemi. Srolujte do úzkého válce.Válec zabalte do potravinové folie a dejte na 15 minut chladit do lednice. Potom z válce krájejte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Každé kolečko potřete žloutkem, posypte krystalovým cukrem a ještě trochou pistácií nebo ořechů. Pečte na 180 °C zhruba 15 minut.
Palmiers
Potřebujete:
1 listové těsto
100 g třtinového cukru
lžičku mletého kardamonu
pomerančovou kůru
30 g rozpuštěného másla
Postup:
V misce smíchejte cukr s pomerančovou kůrou a kořením, které chcete použít. Vál lehce poprašte cukrovou směsí a do čtverce na něm rozválejte listové těsto. Na těsto rozetřete rozpuštěné máslo a posypte jej cukrovou směsí. Část cukru si ponechte na závěrečné posypání. Nyní můžete přidat mleté ořechy a trošku skořice. Těsto zaviňte z obou stran tak, aby se v polovině plátu setkaly dva válečky. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a krájejte na plátky. Povrch posypte zbytkem cukru a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba 10 minut. Palmiers chutnají nejlépe v den upečení.
Zdroj – www.rohlik.cz
Zkoušeli jste už naše jednoduché dezerty z listového těsta?
Michaela Michalíková
s...