Dodržujete všechny možné vánoční tradice a Vánoce si nedovedete představit bez rybí polévky, bramborového salátu a smaženého kapra? Podívejte se s námi na recepty našich babiček a maminek, které jsou léty ověřené, jednoduché a neuvěřitelně chutné. Vyzkoušejte jemnou rybí polévku, kapra na několik způsobů a bramborový salát bez chybičky.
Rybí polévka pro náročné
Potřebujete:
kousek ryby (hlavu kapra, ocas, kousek masa)
mléko
mrkev
kořenovou zeleninu
smetanu
máslo
muškátový oříšek
sůl a pepř
Postup:
Rybu si namočte alespoň den předem do mléka. Zbavíte se tak nepříjemného rybího pachu. Očistěte si a nakrájejte všechnu kořenovou zeleninu (kromě mrkve). Mrkev nastrouhejte a opečte na másle. Kousky ryby vložte do osolené vody, přidejte kořenovou zeleninu a vařte doměkka. Poté přeceďte a přidejte mrkev opečenou na másle. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozmixujte ponorným mixérem a zalijte smetanou. Můžete podávat s krutonky.
Smažené kapří řízky
Potřebujete:
600 g kapřího filetu
hladkou mouku
sůl
sádlo nebo olej na smažení
Postup:
Filet pokrájejte na jednotlivé porce. Osušte je a dobře osolte. Rybu obalte jen v hladké mouce. Obalené porce kapra vkládejte do rozehřátého tuku (měla by ho být vyšší vrstva, ryba v něm musí opravdu plavat – pak ho tolik nenasákne) a zvolna smažte. Přebytečný tuk pak odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami. Podávejte s bramborovým salátem.
Kapr v marinádě
Potřebujete:
4 porce kapra bez kůže
1 velký bílý jogurt
2 vejce
lžíci plnotučné hořčice
půlku citronu
strouhanku
sůl a pepř
Postup:
Kapra opláchněte, osušte a pokapejte citronem. Z jogurtu, vajec, pepře a hořčice umíchejte marinádu, do které kapra na 24 hodin naložíte. Pak kapra lehce otřete z přebytečné marinády, osolte a obalte ve strouhance. Ihned smažte. Potom jednotlivé porce nazdobte kousky citronu.
Kapr po židovsku
Potřebujete:
4 porce kapra
kelímek smetany na šlehání
křen
koření na ryby
bílé víno
čerstvé žampiony
1 cibuli
olej
petrželku
1 citron
sůl
Postup:
Cibuli nakrájejte na půlkolečka, žampiony na plátky a křen nastrouhejte najemno. Porce kapra osolte a okořeňte směsí na ryby, obalte v mouce a osmažte na oleji. Ke kaprovi na pánev přidejte cibuli, žampiony a zalijte bílým vínem, posypte křenem a pod pokličkou poduste asi 8 minut. Jakmile ryba změkne, přidejte smetanu na šlehání, nechte přejít varem a podávejte.
Netradiční bramborový salát
Potřebujete:
500 g brambor
100 g červené cibule
200 g mrkve
100 g ředkviček
100 g kyselých okurek
200 g majonézy
2 balení 15% zakysané smetany
na zálivku:
3 lžíce vinného octa
2 lžíce cukru
2 lžíce olivového oleje
sůl a mletý pepř
Postup:
Uvařte brambory, mrkev i červenou řepu a nakrájejte na kolečka. Cibuli, okurky a ředkvičky nakrájejte na drobné kostičky. Zálivku vyrobíte smícháním majonézy, zakysané smetany, olivového oleje, vinného octa a cukru. Poté opatrně smíchejte brambory nakrájené na plátky, mrkev, část řepy a na kostičky nakrájenou cibuli, okurky a ředkvičky. Přidejte zálivku a pořádně promíchejte. Hotový salát dochuťte solí a pepřem.
Extra tip: Salát můžete servírovat na plátcích řepy a ozdobený petrželkou. Nahoru můžete přidat strouhaný parmezán.
Znáte některý z těchto tradičních receptů našich babiček? Jak vypadá vaše vánoční menu?
Michaela Michalíková
s...