Máte rádi chřest? Chřest není tak úplně typická zelenina, navíc se mu hodně lidí vyhýbá. A to hlavně z důvodu, že se jim nedaří chřest správně připravit. Přitom na jeho přípravě není opravdu nic těžkého. Důležité je vybrat si čerstvý a mladý chřest a nemusíte jej dokonce ani loupat. Poté už se můžete inspirovat lákavými a také zdravými recepty.
Gnocchi s chřestem
Potřebujete
300 g gnocchi
1 balení zeleného chřestu
hrst čerstvého hrášku
1 balení čerstvého kozího sýra
6 polévkových lžic vývaru
špetka soli a špetka pepře
olivový olej
řeřicha na ozdobení
Postup
Uvařte gnocchi podle návodu, běžně stačí dvě tři minutky, dokud ve vroucí osolené vodě nevyplavou. Orestujte chřest, po třech minutách přidejte i hrášek a nechte na pánvi ještě chvilku ohřát. Připravte omáčku z vývaru a kozího sýra, krátce provařte, dosolte a opepřete. Gnocchi z cedníku přesypte na rozehřátou pánev s trochou olivového oleje a nechte místy opéct. Přidejte gnocchi do omáčky, promíchejte a ozdobte čerstvou řeřichou.
Svěží salát s chřestem
Potřebujete
1 vejce
3 – 4 velké brambory
100 g zeleného chřestu
2 jarní cibulky
1 hlávka salátu
olivový olej na zakápnutí
sůl a pepř
na jogurtový dip
1 kelímek bílého jogurtu
půl vymačkaného citronu
špetka bylinkové soli
Postup
Jako první dejte vařit vejce natvrdo a vařte je zhruba 8 minut. Celé brambory uvařte se slupkou v osolené vodě. Stonky chřestu zbavte ztvrdlých částí. Pokrájejte je na menší kousky, vložte do sítka a nechte spařit nad hrncem s brambory doměkka. Mezitím si pokrájejte jarní cibulky i s natí na kolečka. Na talíř rozprostřete listy salátu, zakápněte olivovým olejem, přidejte zchladlé stonky chřestu, jarní cibulku, brambory pokrájené i se slupkou a oloupané rozpůlené vejce. Okořeňte pepřem a solí. Podávejte s jogurtovým dipem.
Rizoto s chřestem
Potřebujete
1 balení chřestu
svazek jarní cibulky
hrnek rýže arborio
lžíce másla
hrnek bílého vína
100 g parmezánu
sůl, pepř a cukr
půlka citronu a kousek petrželky
Postup
Pokud vaříte z bílého chřestu, omyjte ho a oloupejte od hlavičky dolů a odsekněte tvrdé spodní části. Zelený chřest loupat nemusíte, je měkký. Chřest si svažte kuchyňskou nití do svazku a vařte asi 8 minut ve vodě, kterou ochutíme lžičkou soli, lžičkou a půl cukru a šťávou z půlky citronu. Svazek chřestu vařte „na stojáka“, aby hlavičky zůstaly nad vodou a jen se prohřívaly v páře. Po uvaření chřest z vody vyndejte a nakrájejte na čtvrtky, vývar ale nevylévejte. V hlubší pánvi si rozpalte olej a na něm do změknutí opečte nakrájenou cibulku. Přisypte rýži a opékejte, dokud nebude rýže rovnoměrně obalená v tuku a hezky lesklá. Podlijte vínem a za stálého míchání vařte, dokud se víno neodpaří. Přilijte vývar z chřestu a vařte, než bude rýže na skus měkká, poté vypněte plamen. Vmíchejte nakrájený chřest, strouhaný parmezán, máslo a důkladně promíchejte. Podle chuti dosolte, opepřete a ochuťte petrželkou.
Zdroj – www.rohlik.cz
Zkoušeli jste už doma připravit chřest? Jak se vám recepty povedly?
Michaela Michalíková
s...