Napadlo vás někdy, jak je snadné vyrobit si doma vlastní med? Nebojte se a vyzkoušejte to. Použít můžete pampelišky, smrk nebo podběl. Tento druh medu je nejen léčivý, ale také chutný.
Pampeliškový med
Potřebujete:
2 kg cukru
2 citrony
2 litry vody
400 květů pampelišek
Postup:
Nejdříve květy umyjte pod studenou vodou a vložte je do velkého hrnce. Zalijte dvěma litry vody a přidejte bio citrony, které nakrájíte na kolečka. Dejte vařit a na bodu varu udržujte 20 minut. Poté nechte pampelišky vylouhovat do druhého dne. Pak pampelišky sceďte a do čisté šťávy přidejte cukr a vařte další dvě hodiny. Med se brzy začne táhnout. Můžete jej dávkovat do čerstvých sklenic a uchovávat v lednici.
Smrkový med
Potřebujete:
2 kg smrkových výhonků
2 kg třtinového cukru
3 bio citrony
2 litry vody
Postup:
Tento postup je velmi podobný jako u pampeliškového medu. Nejdříve opláchněte smrkové výhonky, poté je dejte do velkého hrnce, přidejte pokrájený citron a zalijte vodou. Vařte zhruba 20 minut pod pokličkou. Poté nechte louhovat do druhého dne a opět sceďte. Přidejte třtinový cukr a vařte do zhoustnutí.
Med z podbělu
Potřebujete:
500 květů podbělu
1,5 l vody
2 kg cukru
2 citrony
Postup:
Nejdřív nasbírejte podběl, poté jej spařte a dejte do hrnce s citrony a nechte odstát ve vodě alespoň jeden celý den. Druhý den prolisujte přes plátno a s cukrem vařte do husté konzistence. Místo podbělu můžete použít také jakékoliv jiné bylinky.
Extra tip
Vyzkoušejte například med z fialek, med z lesního jahodí nebo také med ze sedmikrásek. Místo citronu můžete použít limetku, ale výborná je i kombinace s pomerančem.
Zkoušeli jste doma někdy vařit med?
Michaela Michalíková
s...