Pohanka je rostlina, která bývá často mylně považována za obilninu. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, je vhodnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku a může být příjemnou obměnou surovin v klasických receptech. Podívejte se, proč je pohanka tak zdravá a jak ji připravit.
Zdravé vlastnosti pohanky
Velkou předností pohanky je obsah nenasycených mastných kyselin, díky kterým se v těle snižuje hladina cholesterolu. Skvěle funguje i jako prevence různých onemocnění. Obsahuje velké množství minerálních látek, například zinek, měď, mangan nebo selen. Důležitými vitamíny v pohance jsou vitamíny skupiny B a vitamín C a E. Tato rostlina je cenným zdrojem bílkovin.
Výhody její konzumace
Pokud pohanku zařadíte do svého jídelníčku, zvýší se obranyschopnost vašeho organismu. Pohanka dokáže posílit orgány, podporuje správnou funkci srdce, má protizánětlivé účinky a zpomaluje stárnutí.
Léčivé účinky pohanky
Mezi hlavní účinky patří podpora imunitního systému a detoxikace organismu. Pohanka podporuje správnou funkci krevního oběhu, působí preventivně proti zánětům, revmatu a také proti artritidě. Pomáhá při problémech s křečovými žilami, hemeroidech a také při všech cévních onemocněních. Je skvělým pomocníkem při krvácení z dásní. Velkou výhodou pro muže je také to, že rychle a účinně pomáhá při problémech s potencí a nízkým libidem.
Použití pohanky
Nejčastěji se pohanka používá v kuchyni. Můžete ji vařit nebo také péct. Často se z ní připravují těstoviny, mouka a různé přílohové pokrmy. Hodí se k přípravě slaných, ale i sladkých pokrmů.
Pohanková sekaná
Potřebujete:
100 g pohanky
hrst ovesných vloček nebo strouhanku
vejce
česnek
majoránku, sůl a pepř
Postup:
Pohanku nasypte do vařící vody a nechte půl hodiny změknout. Přidejte koření dle chuti. Můžete přidat majoránku, sůl, pepř a dva stroužky česneku. Poté vmíchejte vejce a ovesné vločky na zahuštění. Můžete použít také strouhanku. Na plech vytvořte bochánek sekané a pečte 30 až 40 minut při 180 °C.
Pohanková kaše
Potřebujete:
50 g pohanky
hrnek vody
lžíci medu
Postup:
Pohanku nasypte do vařící vody a promíchejte. Nechte odstát alespoň půl hodiny a poté doslaďte medem. Podávejte s ovocem, kakaem, skořicí nebo kouskem másla, podobně jako jáhlovou nebo krupičnou kaši.
Máte rádi pohanku? Jak ji připravujete doma vy?
Michaela Michalíková
s...