Máte ráda karbanátky, ale vzdáváte se jich, protože jsou příliš tučné? Již nemusíte! Na rozdíl od těch klasických jsou karbanátky od Šmakouna plné kvalitního masa (53 %) a zdraví prospěšných bílkovin (28 %). Jejich další výhodou je to, že jsou již hotové. Jedná se tedy o polotovar, který je však, na rozdíl od jiných polotovarů, plný kvalitních surovin. Stačí je tedy pouze opéct nebo ogrilovat a zdravá večeře či oběd jsou hotové! Tyto karbanátky jsou odlehčenou alternativou a slučují se i se zdravým životním stylem. Přinášíme vám tipy a recepty!
Co dobrého z karbanátků připravit?
Možností jsou stovky, stačí mít trošku fantazie. Výhodou však je, že karbanátek je již hotový, vy ho pouze připravíte dle svého uvážení a ušetříte mnoho času. Pro začátek ho můžete pouze osmahnout a podávat například s bramborami, zeleninou a jogurtovou zálivkou (vytvoříte z jogurtu a bylinek). Proč ale neexperimentovat? Přinášíme vám tři tipy na opravdové rychlovky!
Karbanátek na grilu
Pro gril je přímo stvořený! Karbanátek namarinujte v oblíbené směsi koření, nechte odležet a poté ho krátce ogrilujte.
Náš tip: Skvěle se doplňuje s grilovanou zeleninou, především pak s cuketou, lilkem, paprikou a houbami. Výborný je však i s pečenou červenou řepou! Řepu pečeme v troubě cca 70 minut s medem, balzamikem, česnekem, olejem, solí a pepřem v pevně uzavřeném alobalu.
Šmakburger
Máte-li rádi hamburger, sáhněte po odlehčené verzi a maso nahraďte karbanátkem od Šmakouna. Karbanátek doporučujeme ogrilovat!
Náš tip: Můžete si udělat tradiční burger (houska, karbanátek, kečup, hořčice a kyselá okurka) nebo trochu experimentovat. Výborný je například s grilovanou zeleninou a pro otrlé – s chilli papričkami!
Bramboro – šmako – zelo
S tímto obědem potěšíte i v neděli! Jedná se o karbanátek Šmakoun zapečený s bramborami a kyselým zelím. Vařené brambory nakrájíme na plátky a střídavě vrstvíme se slitým zelím a nakrájenými karbanátky. Brambory nesolíme, jen do nich přidáme kmín. Pečeme 25 minut na 180 ºC.
Nebojte se karbanátků, volte však zdravé alternativy! Kromě těchto karbanátků můžete vyzkoušet i karbanátky z cizrny nebo třeba červené čočky. Pokud se rozhodnete udělat si masové karbanátky doma, vždy si maso raději sami namelte. Koupená namletá „masa“ jsou často plná náhražek, například barviv či aromat, a navíc je v nich příliš soli. Mražené polotovary, především pak kuřecí, jsou zase plné separátů a maso „viděly“ jen z dálky. Jídlo proto volte s rozmyslem, vaše zdraví si stravovací „přešlapy“ pamatuje. Jezte chutně, ale zároveň zdravě!
Andrea Malá
s...