Slyšeli jste už pojem „paleo strava“? Tato strava by se měla podobat stravě pravěké. Hlavními přednostmi tohoto stylu stravování je lehké trávení, minimum cukrů i tuků a využívání živin i vitamínů z čerstvých surovin. Paleo strava by nás měla naučit jíst potraviny, pro které bylo naše tělo vyvinuto. Vyzkoušejte tedy paleo dezerty bez mouky, po kterých nepřiberete, a přesto si na nich úžasně pochutnáte.
Paleo brownies
Potřebujete:
100 g mletých mandlí
3 vejce
1 zralé avokádo
100 g hořké čokolády
4 lžíce kakaa
50 g kokosového oleje
3 lžíce agávového sirupu
Postup:
Předehřejte si troubu na 170 °C. Na těsto si namelte nebo rozmixujte mandle na jemnou mouku. Nad horkou vodní lázní rozehřejte tabulku čokolády. Jakmile se začne pomalu rozpouštět, přidejte k ní kokosový olej, med nebo agávový sirup a společně rozmíchejte. Odstavte a nechte chvíli zchladnout.
Zralé avokádo rozmixujte tyčovým mixérem se všemi vejci. V misce smíchejte mandlovou mouku s kakaem, špetkou soli, přimíchejte rozmixovaná vejce s avokádem a rozpuštěnou čokoládou. Vše spojte do hladkého těsta. Těsto přelijte na nepřilnavý plech s vyšším okrajem nebo ho předem vyložte pečicím papírem. Dejte péct do trouby na 15 minut.
Roláda bez mouky
Potřebujete:
4 vejce
250 g plnotučného tvarohu
150 ml tučné smetany
10 g kakaa
40 g hořké čokolády
med dle chuti
Postup:
Žloutky ze 4 vajec rozmixujte se 150 g tvarohu, kakaem, nalámanou čokoládou a medem. Množství zvolte podle chuti. Vzniklé řídké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předem vyhřáté na 150 °C a pečte asi 30 minut. Během této doby troubu neotvírejte, jinak vám těsto spadne.
Než se těsto upeče, připravte si krém. Šlehačku ušlehejte do tuha. Jakmile je dostatečně pevná, opatrně do ní vmíchejte zbylých 100 g tvarohu a med na doslazení. Upečené těsto nechte po vyjmutí z trouby trochu vychladnout, pak ho jemně sloupněte z pečicího papíru, pomažte ho po jeho délce do 2/3 šlehačkovým krémem a opatrně zaviňte. Roládu přeneste na servírovací tác a nechte vychladit v lednici minimálně 2 hodiny. Pak odkrojte nepravidelné konce rolády, nakrájejte ji na plátky a podávejte.
Paleo makovec
Potřebujete:
5 vajec
lžíci medu
50 sušených švestek nebo brusinek
100 g vlašských ořechů
půl lžičky kypřicího prášku
1 zralý banán
lžíci citrónové šťávy
3 lžíce mletého máku
Postup:
V misce si oddělte bílky od žloutků. Žloutky rozšlehejte s medem. V mixéru si rozmixujte ořechy, sušené švestky a banán, přidejte hmotu ke žloutkům a pořádně zamíchejte. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, ten potom opatrně přimíchejte ke žloutkům. Jako poslední přijde na řadu mák s kypřicím práškem, ten pomalu vmíchejte do vaječné hmoty, až vám vznikne makové těsto. Dortovou formu si buď můžete vymazat máslem a vysypat strouhaným kokosem či mandlovou moukou, nebo jen vyskládat pečicím papírem, na který těsto rozprostřete. Pečte při 170 stupních cca 25 minut.
Znáte toto „pravěké“ stravování? Vyzkoušíte dezerty bez mouky?
Michaela Michalíková
s...